Strava na Braču

Šokirana mještanka: ‘Lopaton mi je ubi maloga mačka, zatuka ga je, smrvi je sve u njemu‘

Policija je zbog ovog incidenta dolazila dva puta u Sumartin​, pa kuloari pričaju kako prva postava očito nije dobro odradila posao
 Turgay Koca/Alamy/Alamy/Profimedia

Iživljavanja, zlostavljanja, trovanja i nebriga nad mještanskim mačkama postali su već nekoliko mjeseci svakodnevica u samo naoko mirnom Sumartinu na otoku Braču, piše Slobodna Dalmacija.

Zbog prošlotjednog incidenta u kojem je do smrti zidarskom lopatom doslovce smrvljen mačak, kućni ljubimac lokalne obitelji, policija upravo provodi kriminalističko istraživanje. No to je tek vrh ledenjaka.

Ovoga je tjedna jedna Sumartinka, govori nam dio sumještana, u svom vrtu, ispod nakupine lišća, pronašla poluzakopanu mačju glavu, nožem ili sjekirom precizno odstranjenu od tijela. Ostatka strvine nije bilo u blizini. Nedavno je uličnom mačiću netko od domaćih udarcem nogom ili tvrdim predmetom slomio bedrenu kost.

Bacanje otrova nakon čega životinje danima umiru u teškim mukama česta je pojava u tom bračkom mjestu. Nakon što je prošlog tjedna lopatom do smrti pretučen njezin kućni ljubimac, 69-godišnja Sumartinka Jadranka Ljuba slučaj je prijavila policiji, jasno i glasno imenujući srednjovječnog muškarca (podaci poznati redakciji) za osobu koju smatra zlostavljačem.

I za koju je uvjerena kako već duže vrijeme brutalno mrcvari, sakati, lovi i ubija mačke. Pukao joj je film.

– Jesan, prijavila san ga, nisan ga vidila svojin očima da je to učini, ali zna da je jer mu ni prvi put. Učini je to s onom lopaton, onon velikom šta je drži kraj ulaza. Tom mom malom mačku smrvija je sve u tilu, slomija ga cilog, slomi mu je sve kosti, sve unutra, i to samo zato šta mu je bidan uša u dvor.

Jadna životinja je uspila zadnjom snagom pobić od mučitelja. Našla san ga na ulici, krvarija je na sve otvore. Ovaj ko je to napravi i prije je po ulici trča za mačkama, na svoje san ga oči čula kako govori da triba zatuć sve, i nas i mačke, da će nas sve pobit. Muž je skupi slomljeno mu tilo i odni ga pokopat.

Slikali smo ga prije toga i poslali policiji neka vide šta ovaj mučitelj mačkama radi – kaže naša sugovornica.

Nije mu ovo prvi put da sakati, ubija, veli Ljuba, prije nekoliko mjeseci je velikom drvenom letvom jednu mačku udario po glavi i vratu. Tri je mjeseca jadna životinja u ranama tako hodala, ali i ostala živa.

Ne staje ni nakon policijskog ispitivanja, Sumartinka tvrdi kako s mrakom isključi sva svjetla u kući, pa s lampadinom po dvorištu traži koju sakrivenu životinju.

– Moj mali mačak je i takav uspi pobić iz dvora, jer je to zlo išlo tražit vriću da ga makne, da niko ne vidi šta je napravi. Kad je vidi da je mačka nestala, poludi je, trča je vamo, tamo, traži je na sve strane.

A mačak je doša nama, skašen, polumrtav. I neću mučat, neću, ovo nije moj Sumartin, oni kakvi ja znan. Neka svi to čuju. Ovo je Divlji zapad. U što se ovo moje lipo misto pretvorilo, ovo naši stari nisu nikada životinjama radili – kaže Jadranka Ljuba.

Policija je zbog ovog incidenta dolazila dva puta u Sumartin​, pa kuloari pričaju kako ona prva postava očito nije dobro odradila posao. I njih, ali i nas zanima kako će slučaj nakon istraživanja završiti, posebice zato što se u mjestu šuška kako osoba koja je prijavljena za zlostavljanje, policiji nije negirala djelo.

Žalosno je što u tom Sumartinu ima još mrzitelja životinja, koji bi mačku najradije stavili u kesu, vriću, pa je bacili u more ili jamu. Otvoreno to govore kada naiđu na malu skupinu od pet do šest žena koje pomažu u brizi o uličnim mačkama.

Ljubica Šošić je jedna od njih. Na dnevnoj skrbi ima 19 mačaka zbog kojih često od prijateljica iz Sumartina i Nerežišća prikuplja rabljenu odjeću, prodaje je na aukcijama i novcima financira hranu za ljubimce. Ona je iz te zalihe platila operaciju slomljene bedrene kosti petomjesečnom uličnom mačku.

Treba joj pomoć, prvenstveno u hrani za životinje. Mala skupina žena radi sve što može, ali broj mačaka se zbog nebrige i neprovođenja sterilizacija rapidno povećava, pa nedostaje hrane.

– Na izmaku sam snaga, kada nema šta drugo, skuham im riži. Ma donit ću bilo šta da jadne životinje ne ostanu gladne. Kažu mi da sam luda, da šta mi to triba, ali ja patnje neću gledat.

Domaći ih ne steriliziraju, ili im je skupo, ili kažu da to nije dobro za zdravlje mačke (!). A broj se tako povećava. Treba platiti liječenje bolesnih, operacije slomljenima, treba ih hraniti, udomljavati.

Treba donijeti lovilice, snalazimo se koliko možemo. Ali treba nam pomoć, makar u hrani, to bi nam nekako olakšalo. Šta je to ušlo u ove ljude da nam šutaju mačke, šutaju i kradu posude za hranu? Kakav je to čovik koji tuče mačke, pusti ih da umiru u mukama, ne brine se o njima – pita se Šošić.

A takvih u Sumartinu ima puno. I ne, nećemo stati o tome pisati.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske na naše su pitanje kratko odgovorili kako su odmah nakon zaprimljene dojave, 15. prosinca, izišli na mjesto događaja. Potvrđuju da je u tijeku kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti događaja.

A nešto i Općini Selca na razmatranje, pojašnjenje koje smo dobili iz udruge "Prijatelji životinja".

Dakle, općine i gradovi zakonski su dužni zbrinjavati slobodnoživuće mačke na način da ih moraju kastrirati povođenjem projekta "Uhvati-Kastriraj-Vrati" te, u suradnji s udrugama i građanima, trebaju omogućiti organiziranje hranilišta za njih, što je uobičajena praksa i u europskim gradovima.

Koliko čujemo, Općina Selca je po tom pitanju nešto napravila, ali očito ne dovoljno, piše Slobodna Dalmacija.

– Mnogi gradovi i općine odlučuju se i na plaćanje kastracije u potpunosti za određene kategorije stanovništva, kao što su umirovljenici ili socijalno ugroženi.

Pozivamo sve da kastriraju životinje o kojima se skrbe, a da osobe koje ubijaju neželjeno potomstvo pasa i mačaka prijave policiji, jer je riječ o kaznenom djelu za koje se može dobiti do godinu dana zatvora – ističu iz "Prijatelja životinja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:45