AKCIJA NA PLAŽI

Sretan Svjetski dan morskih kornjača! Evo kako su ga proslavili u Institutu Plavi svijet...

U nekim zemljama se na ovaj dan nose zelene haljine i održavaju maskenbali na kojima su svi odjeveni kao ovi gmazovi
Pripreme za puštanje Zlate
 Institut Plavi svijet

Ovogodišnji Svjetski dan morskih kornjača Institut Plavi svijet obilježio je na najljepši mogući način: povratkom oporavljene morske kornjače Zlate u prirodu.

Zlata je mlada glavata želva (Caretta caretta) koja je krajem siječnja pronađena nasukana na stijenama Zlatne uvale u Malom Lošinju. Tada izrazito iscrpljena i pothranjena, danas je to zdrava, aktivna i dobro uhranjena djevojka, spremna za nastavak života u moru.

Uoči Zlatinog puštanja, svi okupljeni imali su priliku saznati više o biologiji i ekologiji morskih kornjača te prijetnjama s kojima se one danas susreću, s posebnim naglaskom na ulogu oporavilišta u zaštiti i očuvanju ove ugrožene vrste. U tijeku su pripreme za radove na povećanju kapaciteta oporavilišta i poboljšanju uvjeta za oporavak ozlijeđenih morskih kornjača.

image
Zlata se vraća u more
Institut Plavi svijet

- Pošto je Zlata spašena upravo zahvaljujući pravovremenoj dojavi građana, iskoristili smo ovu priliku i za promociju građanske znanosti putem korištenja mobilne i web aplikacije eTurtle za dojave opažanja zdravih, bolesnih, ozlijeđenih, uginulih ili slučajno ulovljenih morskih kornjača - kažu iz Instituta.

Svjetski dan kornjača slavi se u spomen na Archieja Carra, osnivača i „oca biologije morskih kornjača“. U nekim zemljama se na ovaj dan nose zelene haljine i održavaju maskenbali sa obaveznim kostimima kornjača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 08:27