SLATKI MEDVJEDI

Sretan Svjetski dan pandi! Ovo je pet važnih stvari koje o njima moramo znati...

Donosimo i jednu posve nevažnu, ali tu sasvim sigurno nećete zaboraviti
 Kayo Niwa/Panthermedia/Profimedia

Diljem svijeta danas se obilježava Svjetski dan pandi. Posebno ga proslavljaju članovi organizacije WWF, koji tu životinju imaju u svom logu. U vrijeme kada ih je panda Chi-Chi i iz jednog londonskog zoološkog vrta inspirirala, što je bilo prije 60-ak godina, pande su bile u kritičnom stanju.

- Danas možemo reći da se naš rad isplatio jer se populacija pande ipak malo stabilizirala pa se sada smatra ranjivom vrstom, ne ugroženom - poručuju iz te organizacije i navode zanimljive činjenice o pandama.

Majka se prvih mjesec dana gotovo nikada ne odvaja od mladunaca - čak ni na trenutak

Mladunci pande kad se rode iznimno su maleni i osjetljivi, zbog čega ih majke cijelo vrijeme nose sa sobom i paze na njih. Veličine su jednog maslaca. Za usporedbu, odrasle pande mogu težiti preko 150 kilograma.

Krzno pande služi za kamuflažu

Prepoznatljivo crno-bijelo krzno pande odlično je za kamuflažu i za komunikaciju. Prevladavajuća bijela boja odlično ih skriva u snijegu, a crne noge pomažu im da se sakriju u sjenu drveća.

Pande jedu većinu dana

Zvuči nevjerojatno, ali 99 posto pandine prehrane je bambus i na hranjenje dnevno troše 10 do 16 sati. Možda to ne želite znati, ali evo podatka kojeg sigurno nećete zaboraviti: dnevno veliku nuždu obavljaju do 40 puta!

Očuvanjem pande čuvamo brojne druge životinje

Najveća prijetnja pandama je uništavanje staništa, bez kojeg pande nemaju niti mjesto za život niti hranu, zbog čega nestaju. Međutim, nisu samo pande te koje nestaju s uništenog staništa - tu su i majmuni, ptice, takini - od najsitnijeg mikroorganizma do ovog velikog medvjeda. Zato je važno da nastavimo štititi pande i štititi naš planet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 19:39