NOVOSTI

Što se to radi u Maksimiru? Puno toga: premještaju ribe i kornjače, uređuju i čiste jezera...

Prvo jezero bit će namijenjeno jednoj vrsti kornjača: crvenouhoj, čime će se riješiti problem s njima na tom području
Radovi na jezeru
 ZOO Zagreb

Stanovnici Zagreba, baš kao i ostali posjetitelji Parka Maksimir i Zoološkog vrta, primjetili su radove koji se zadnjih dana tamo događaju. Aktivnosti su to koje su planirane projektom „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture“.

- Ovih dana ispuštamo vode Prvog i Drugog maksimirskog jezera što je nužan preduvjet nadolazećih zahvata. Od posljednjeg čišćenja prošlo je gotovo 20 godina pa je nužno uklanjanje mulja i drugog organskog materijala koje se nakupilo u jezerima. U Prvom jezeru obnovit će se kamene obale stare gotovo stotinu godina, a obale Drugog jezera učvrstiti kako bi se zaustavila erozija. Kruna zahvata svakako je obnova kamenog slapišta i povratak drvenog kićenog mosta koji će se rekonstruirati prema povijesnim izvorima baš kao i drveno pristanište za čamce - stoji u najavi na službenim stranicama Grada Zagreba.

Tijekom ispuštanja vode iz jezera zbrinjavan je živi svijet jezera. Na terenu su djelatnici Zoološkog vrta, Javne ustanove - Maksimir, Vodoprivrede Zagreb i Športsko rekreativnog kluba „Soblinec“ iz Sesveta koji poduzimaju korake u skladu sa zakonskom regulativom i pravilima struke. Crvenouhe kornjače građani su, više desetaka godina, donosili i puštali u maksimirska jezera pa su danas velika opasnost za opstanak ugroženih barskih kornjača.

image
Premještanje riba
ZOO Zagreb

-Izlovili smo vršama i mrežama i zbrinuli na prostoru Zoološkog vrta. Po završetku radova, a prema akcijskom planu Prvo jezero postaje njihovo utočište. Crvenouhim kornjačama osigurat ćemo dodatna sunčališta, ali i spriječiti njihov prelazak u ostala maksimirska jezera koja će udomiti našu autohtonu barsku kornjaču. Na sličan način odvojit će se autohtoni i invazivni školjkaši te rakovi - stoji u pojašnjenju.

Sve domaće vrste aeriranim bazenima odvoze se u Treće maksimirsko jezero. Dok se invazivne vrste riba moraju ukloniti autohtone vrste poput primjerice klena, soma, crvenperke, štuke, uklije i bodorke zbrinjavaju se i prevoze u Treće jezero. Veliku pomoć pružili su ribiči ŠRK „Soblinec“ koji su pod nadzorom veterinarskog inspektora prenijeli preko pet stotina kilograma amura i šarana u jezero „Soblinec“. Stručnu podršku tijekom cijele akcije pružaju ihtiolozi iz Hrvatskog ihtiološkog društva.

Čišćenjem Prvog i Drugog jezera prava revitalizacija prostora tek započinje, pa sve posjetitelje parka mole za strpljenje. Tijekom izvođenja radova dio postojećih staza i prostora parka Maksimir bit će privremeno nedostupno iz sigurnosnih radova.

image
Radovi u Maksimiru
Čitatelj
image
Radovi u Maksimiru
Čitatelj
image
Radovi u Maksimiru
Čitatelj
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. ožujak 2024 03:59