VRHUNSKI NJUH

Studija potvrdila: Psi tragači mogli bi smanjiti epidemiju covida na radnim mjestima

Oam posebno obučenih pasa prepoznalo uzorke negativne na Sars-Cov-2 u 99,9 posto slučajeva, a pozitivne uzorke u 81,6 posto slučajeva

Ilustracija

 Ahmad Gharabli/Afp

Iako su ograničenja u vezi s pandemijom koronavirusne bolesti ukinuta u mnogim zemljama diljem svijeta, znanstvenici vjeruju da bi psi tragači i dalje mogli biti od koristi u sprječavanju izbijanja žarišta covida 19 u velikim tvrtkama i zajedničkim radnim prostorima.


Psi tragači obučeni da nanjuše zarazu koronavirusom prikladni su za upotrebu u svakodnevnim situacijama, na velikim skupovima i događajima, kažu znanstvenici u studiji objavljenoj ovog mjeseca u znanstvenom časopisu BMJ Global Health.


"Ta vrsta psa predstavlja sustav ranog upozorenja", rekao je za agenciju dpa voditelj studije Holger Volk, voditelj Klinike za male životinje u TiHou, ističući da dresirani psi čak mogu identificirati infekcije i prije nego što PCR test bude pozitivan.


"Velike tvrtke poput Continentala i Volkswagena mogle bi ih koristiti kao relativno jeftin alat za provjeru kako bi povećale sigurnost svojih zaposlenika", rekao je Volk koji je vodio istraživanje na Sveučilištu veterinarske medicine u Hanoveru.


Za potrebe istraživanja uzeti su uzorci znoja na četiri koncerta u Hanoveru u rujnu i listopadu 2021. Posjetitelji su također dali briseve za brzi antigenski test i PCR test na dan koncerta. Uzorci znoja, rezultati pretraga te podaci o cijepljenju i kroničnim bolestima bili su dostupni za ukupno 2802 ispitanika.


Znanstvenici su rekli da je osam posebno obučenih pasa prepoznalo uzorke negativne na Sars-Cov-2 u 99,9 posto slučajeva, a pozitivne uzorke u 81,6 posto slučajeva.


Studija pokazuje da psi mogu pouzdano razlikovati uzorke ne samo u laboratorijskim uvjetima, već i u svakodnevnom životu, naglasio je voditelj studije Volk. Ti psi koji mogu prepoznati razne vrste raka, malariju i neke bakterijske i virusne infekcije.


Psi tragači već su korišteni u zračnim lukama i na javnim događanjima kako bi pomogli u otkrivanju infekcija koronavirusom tako spriječili širenje bolesti munjevitom brzinom. Znanstvenici vjeruju da će psi moći pomoći u otkrivanju neidentificiranih slučajeva dugotrajnog covida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2022 14:13