KONAČNO

Sud kaznio muškarca koji nije redovito cijepio svoje pse protiv bjesnoće. Mora platiti 6000 kuna

Tomislav V. se branio kako je jednog psa poklonio, a drugi je bio bolestan. Za prvog nije dao nikakav dokaz
Ilustracija
 Kirill Kukhmar/Tass/Profimedia

Zbog toga što dvije godine nije dao cijepiti protiv bjesnoće svoja dva psa mješanca Čombu i Trebu, vlasnik četveronožnih ljubimaca Tomislav V. suočio se sa prekršajnim nalogom veterinarske inspekcije. Ogriješio se o članak 17.st.1 Zakona o veterinarstvu jer u čl.3 Naredbe o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničnih bolesti je propisano da između dva cijepljenja ne smije proteći više od 365 dana, pa mu je sud u Garešnici izrekao 6000 kuna novčane kazne. Uz to mora platiti i 300 kuna troškova prekršajnog postupka.

Nesavjesni vlasnik je na ispisan prekršajni nalog odmah podnio prigovor. Naznačio je da je Trebu udomio u Hamburgu a da Čombu nije cijepio jer "nije bio zdravstveno sposoban za cijepljenje". I dok za prvog koji je posljednji puta cijepljen bio u svibnju 2018. nije dostavio nikakve dokaze, a drugog, cijepljenog zadnji puta u studenom 2018. je priložio nalaz veterinara od siječnja 2020.

Inače, za navedeni prekršaj za fizičku osobu propisana kazna je od 6000 do 10000 kuna.

-Sud je okrivljenika kaznio zakonom propisanom najnižom kaznom, smatrajući da je istina primjerena težini počinjenih prekršaja te da će se istom postići svrha kažnjavanja – stoji u obrazloženju sutkinje koja kod Tomislava V. nije pronašla ni olakotne ni otegotne okolnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:03