LJUDSKA KRIVNJA

‘Super svinje‘ uzvraćaju udarac: Ogromne su, ubojito inteligentne i neuhvatljive!

Nanose ogromnu štetu farmerima u SAD-u i Kanadi, no ne mogu im ništa

Ilustracija

 Paul Kennedy/Alamy/Alamy/Profimedia

Svinjama je dosta i one - uzvraćaju udarac! Tako nekako bi se mogao objasniti teror ‘super svinja‘ koje uništavaju usjeve na sjeveru Amerike. Ogromne su, nevjerojatno inteligentne, ne može ih se uloviti, a hladne dane preživljavaju kopajući tunele ispod snijega. Ljudi ih za sada ne mogu zaustaviti, a ako ćemo iskreno, ima u tome neke karmičke pravde. S obzirom na ono što se radi milijunima njihovih rođaka na farmama diljem svijeta, čini se kao da su ove svinje došle da nas nečemu nauče.

Nastale su križanjem domaće i divlje svinje, a cilj je bio dobiti više mesa. Bilo da je riječ o tome da ih se uzgaja za hranu ili da su u šumi, da ih lovci mogu upucati. One su se sjajno prilagodile: mogu preživjeti ledene kanadske zime, kada temperature dosežu i -50 stupnjeva, a njihova velika tijela, koja budu teška i po 300 kilograma, pomažu im da prežive tu hladnoću.

Divlje su svinje ionako radile probleme diljem SAD-a, a procjenjuje se kako godišnje šteta od njihovih praznih želudaca bude oko 1.5 milijarde dolara. Zbog toga se u nekim dijelovima te zemlje stvorila prava industrija s proizvodima za lov ovih životinja. No, čini se da su sve te investicije prilično uzaludne, jer su svinje jednostavno gladne.

- One su iskusni predatori, nemojmo to zaboraviti. Mužjaci imaju dugačke kljove, tako da su prilično sposobni zatrčati se i zgrabiti plijen ustima - kaže za Guardian Michael Marlow, asistent u američkom Nacionalnom programu upravljanja štetama od divljih svinja Ministarstva poljoprivrede.

Pojašnjava kako su svinje prije nekih 30 do 40 godina pojavile na mjestima gdje ih prije nije bilo.. Uzrok tome su ljudi, koji su križance puštali u divljinu kako bi ih bilo dovoljno za lovce. Bile su drogirane i selilo ih se posvuda, što nije uvijek bilo legalno, pojašnjava Marlow i kaže kako se procjenjuje da ih je sada u divljini više od šest milijuna.

Dodao je kako je njegov tim uspio uništiti populacije u sedam saveznih država tijekom zadnjih deset godina, no ne vjeruje da će ih se ikada u potpunosti riješiti. Na kraju krajeva, proširile su se i u Kanadu. Tamo ih do 2002. godine gotovo uopće nije bilo.

Znanstvenici su kad krenuli u borbu. U SAD-u su ih pokušali trovati, no to nije baš donijelo neke rezultate, a pitanje je i koliko je drugih vrsta pritom stradalo. Sada su osmislili svinju koju su nazvali Juda - ulovili su je, stavili joj GPS ogrlicu i pustili je u divljinu,. Nadaju se da će ih dovesti do drugih svinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:48