VIDEO

Tisuće ptica godišnje strada u slučajnom ulovu. Evo kako im se može pomoći!

Tijekom hranjenja i lova ribe, ptice znaju završiti kao žrtve prilova ribarskih brodica

Ilustracija

 Creuxnoir/Alamy/Alamy/Profimedia

Na tisuće morskih ptica svake godine strada od slučajnog ulova, odnosno kao žrtve ribolovnih alata. No, prilov se može spriječiti, a slučajnom ulovljenih pticama se može pomoći.

Morske ptice pružaju ključan uvid u stanje oceana i mora te su izvrsni pokazatelji zdravlja vodenih tijela. Tijekom hranjenja i lova ribe, ptice znaju završiti kao žrtve prilova ribarskih brodica jer su privučene predjelima mora bogatih ribom, posljedice čega često mogu biti smrtonosne.

Prilov je slučajan ulov neciljanih vrsta u ribolovne alate i predstavlja intenzivan pritisak za brojne taksonomske skupine, uključujući morske ptice. Podaci BirdLifea pokazuju da godišnje između 160 i 320 tisuća ptica strada od ribolovnih alata. Mnoge se morske ptice ulove na udice, parangale ili zapletu u ribarske mreže ili vrše te se utope, postajući „prilov“ ribarskih plovila i alata.

Prilov ili slučajan ulov se može prevenirati raznim prostorno-vremenskim ograničenjima ili zamjenom ribolovnog alata. Ulovljene morske ptice se pravilnim postupanjem mogu neozlijeđene pustiti i time održavati populacije vijabilnim.

U videu niže saznajte više o prilovu i saznajte kako pravilno osloboditi slučajno ulovljenu pticu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. lipanj 2022 12:38