DRUGAČIJI DOM

Tri mačke koje žive kao kraljice na iznimno neobičnom mjestu, gdje ih baš nitko ne bi očekivao

Zvončica, Diana i Marija imaju normalne živote: svoju hranu, krevetiće, grebalicu i ljude koji ih maze
 Srdjan Vrancic/Cropix

Zvončica je više uredski tip - kad izlazi van, onda malo protrči naokolo i brzo se vrati nazad. No, sestre Diana i Marija druga su priča: to su mali harambaše koji dođu unutra samo pojesti, a onda otiđu obići svoje područje. Svugdje ih se može zateći, a često vrijeme provode s Perom, mačkom koji je postao prava mala maskota skloništa u Dumovcu. Zvončica, Diana i Marija tri su mačke, stare oko godinu i pol, koje su svoj dom pronašle na neobičnom mjestu - zagrebačkom Spomengaju, groblju za kućne ljubimce. Premda zvuči kao neobična adresa za život, njima je tamo savršeno.

image

Srdjan Vrancic/Cropix

- Toliko vole ljude da ih samo traže. Kad imamo ispraćaj ljubimaca, odlaze do ljudi koji žaluju. Pokušavamo ih maknuti, jer uvijek mislimo da bi ljude to moglo još dodatno povrijediti, no zapravo nam oni uvijek kažu da ih ostavimo. U trenucima beskrajne tuge, kad se kod nas opraštaju od svojih krznatih članova obitelji, naše mačke su im neka vrsta utjehe - priča Jasenka Haleuš, upraviteljica Spomengaja.

Kako su se tri mačke uopće našle na groblju? Jednostavno, tužno i ružno: netko ih je izbacio tamo. Svi znaju da Dumovec nema prihvatilište za mačke, pa je vođen tom logiko netko mačke izbacio pred Spomengajem. To se događa svako malo, zbog čega namjeravaju postaviti kamere, kako bi tome stali na kraj.

image

Srdjan Vrancic/Cropix

- Odmah smo odlučili da ostanu i dobro smo učinili. Sve tri su se sjajno uklopile u naš mali kolektiv. Uredili smo im jednu malu sobu baš za njih, gdje su im wc, hrana i grebalica, no slobodno se kreću cijelom zgradom. Vani smo im postavili pijesak, hranu i kućicu, u slučaju da žele biti vani. No, zapravo, sve to koriste druge mačke, ali nama je drago da barem nekome pomognemo - priča Jasenka, dok nam se Diana i Marija penju u krilo. Potonja, navodno, nije velika maza i ima stroge kriterije kod odabira ljudi, no ako je pristupila nama, koji smrdimo na pse, znači da nema ozbiljne kriterije.

image

Srdjan Vrancic/Cropix
- Nedavno je Diana počela usred jednog sastanka mijaukati da joj otvorim vrata svog ureda. Nisam znala što joj je, pa sam odmah skočila, a ona je ušla unutra, iz usta na pod pustila miša kojeg je ubila samo za mene i otišla leći u ormar. Pogled na mrtvog jadnog miša je bio grozan, ali ona je bila ponosna - kaže Jasenka i pojašnjava kako svaka ima svoje mjesto za spavanje. Zvončica voli jastuk koji je na Jasenkinom stolu, Diana će joj spavati na onome iza leđa (ili će šapom otvoriti vrata ormara i uvući se unutra), dok Marija najradije spava skrivena u posudi s cvijećem.

- Super su se uklopile, odlični su ljubimci i zaista ne zahtijevaju puno brige, a naši posjetitelji ih vole. Ne bismo ih dali ni za što na svijetu, ali ipak molimo vlasnike da kastriraju svoje ljubimce, a ne da ih ostavljaju - zaključuje Jasenka.

image

Srdjan Vrancic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:30