ZAVRŠILI U PRITVORU

Turčin i Bugarin uhićeni s više od 500 kilograma strogo zaštićenih trpova

Nakon što su otkriveni u izlovu trpova stranci su uhićeni i kazneno prijavljeni
Ilustracija
 Damjan Tadic/Cropix

Turčinu i Bugaru koji su krajem siječnja uhićeni s više od 500 kilograma trpova na plaži u splitskim Stinicama privremeno su oduzete putovnice, kao mjera opreza nakon ispitivanja u državnom odvjetništvu.

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo u srijedu je izvijestilo da osumnjičene tereti za kazneno djelo trgovanja divljim vrstama. Kazneni zakon za to nedjelo predviđa kaznu od šest mjeseci do pola godine zatvora.

Tužiteljstvo sumnja da su 48-godišnji državljanin Turske (48) i 53-godišnji bugarski državljanin 29. siječnja oko 21.20 sati u Splitu, zajednički i dogovorno, vozilom bugarskih registarskih oznaka prevezli i odlagali u skladišni prostor (kontejnersku hladnjaču) 521,7 kilograma morskih trpova. Pritom su znali da je riječ o strogo zaštićenoj vrsti koju je zabranjeno skupljati i prevoziti.

Nakon što su otkriveni u izlovu trpova stranci su uhićeni i kazneno prijavljeni, a završili su i u policijskom pritvoru. Nakon ispitivanja u državnom odvjetništvu, uz mjeru opreza, pušteni su da se brane sa slobode.

Vrijednost kilograma ove zaštićene vrste prema Pravilniku o kriterijima za utvrđivanje naknade šteta počinjenih ribama i drugim morskim organizmima, iznosi 500 kuna. Morski trpovi, znani i kao krastavci imaju važnu ulogu u očuvanju stabilnosti ekosustava, no često su na meti krivolovaca jer kao gastronomske delicije postižu visoku cijenu, a posebno su traženi na azijskom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:47