NISU IMALI IZBORA

Tužan kraj medvjeda koji je lutao po Kvarneru, lovci su ga upucali: ‘Podivljao je...‘

Reagirali smo na poziv 112 i na pozive lokalnog stanovništva, no dotad je medvjed napravio veliki nered, poručili su

Medvjed u gradu (ilustracija)

 Screenshot Facebook/

Mladi medvjed koji je zalutao u centru Kostrene upucan je u nedjelju navečer. Završetak je to neuspješne akcije tjeranja ove životinje. Kako taj način micanja medvjeda nije uspio, lovci su sa stručnjacima koji imaju ovlaštenja Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog veterinarskog instituta usmrtili životinju.

– Medvjed je podivljao, počeo raditi probleme i izazivati opasnost, ulazio je u dvorišta i dječja igrališta te ugrozio stanovništvo. Prije nego su lovci stigli ugrozio je dvije djevojke koje su se nalazile na autobusnoj stanici, one su pobjegle, a njihov otac se skrio u kombiju dok se medvjed ne makne. Penjao se ljudima na balkon, na garažne ploče, pojavljivao se pred ulaznim vratima kuća.

Reagirali smo na poziv 112 i na pozive lokalnog stanovništva, no dotad je medvjed napravio veliki nered, zbog čega uspavljivanje sinoć nikako nije bilo izvedivo. Zbog toga smo u koordinaciji s općinskim načelnikom, policijom i nadležnim institucijama nažalost bili prisiljeni ustrijeliti medvjeda - rekao je za Novi list Orlando Francišković, predsjednik Lovačkog društva „Jelen“ Čavle.

Medvjed je pretprošlog vikenda viđen u Kostreni i Bakru, dok je ove subote te u nedjelju ponovno posjetio kostrenska naselja. Prema Franciškovićevim riječima, najvjerojatnije se radi o istoj životinji, koja je bila stara oko dvije godine. Vjeruje da je malac na kraju sezone parenja pobjegao od svoje majke u opasnosti od alfa mužjaka.

Ova informacija zbunila je dio javnosti, s obzirom na to da je zadnja informacija o medvjedu bila da je, zahvaljujući lovcima i interventnom timu, usmjeren prema visokoj šumi na području Gorskog Kotara, o čemu su izvijestili iz Općine Kostrene. No, očigledno se nesretna životinja odlučila vratiti, i to ju je koštalo života. Valja napomenuti kako u tumaranju medvjeda kroz naseljena mjesta nitko nije ozlijeđen niti je životinja bila agresivna. Jednostavno je - bila gladna.

Medvjedi su zaštićena vrsta, jedna od najvećih europskih zvijeri, i imaju veliki radijus kretanja. Žive u šumama, no ponekad se spuštaju među ljude. U jesensko doba razlog je uvijek glad, jer se moraju dobro najesti prije zimskog sna. To je posebno izraženo ako plod bukve ne bude dobar, jer im je to glavna jesenja hrana. No, u proljeće se spuštaju među ljude gotovo uvijek samo mladi medvjedi, u bijegu od novog partnera svoje majke. Ti mladi su zbunjeni svime što vide, no radoznali su i nisu svjesni opasnosti koje im prijete. Osim toga, oni su, kao i svi mališani životinjskog svijeta, uvijek gladni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:08