HLADNA ZAMKA

Tužne vijesti: Glavata želva pronađena kraj Nina nije uspjela, evo što je vjerojatno uzrok smrti

Plitki zaljevi u okolici Zadra pa sve do Karinskog i Novigradskog mora važna su hranilišta morskih kornjača

Glavata želva

 Akvarij Pula

Iz pulskog akvarija objavili su tužne vijesti: kornjača koja im je u utorak navečer stigla na pregled nije izdržala. Nesretno stvorenje umrlo je nedugo nakon što je došlo s k njima. Radilo se o mladom mužjaku - procjenjuje se da je star 25 godina, bio je težak 50 kilograma. Pronađen je na području grada Nina, a već tada se vidjelo da se nesretna kornjača smrzava. Bilo je problema oko prijevoza, no, mužjak je ipak u roku od 18 sati došao do akvarija.

image

Glavata želva

Akvarij Pula

- Pretpostavljamo da je uzrok smrti hipotermija (pothlađenost) uzrokovana naglim zahladnjenjem mora usred orkanske bure. Naime, plitki zaljevi u okolici Zadra pa sve do Karinskog i Novigradskog mora važna su hranilišta morskih kornjača koja se upravo uslijed naglog zahladnjenja brzo hlade te jedinke upadaju u takozvanog "hladnu zamku". Dolazi do razvijanja stanja hipotermije odnosno do smanjenja temperature tijela, broja otkucaja srca, sporijeg disanja, letargije, a naposljetku i do zatajenja organa i smrti.

Ovim putem zahvaljujemo gospođi Majdi Morović i djelatnicima komunalnog redarstva grada Nina na promptnoj reakciji pri spašavanju ove jedinke - objavili su iz akvarija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 06:43