BELA SPALATINA

U Dalmaciji otkrivena nova vrsta puža, koji je ime dobio po gradu u kojem je nađena

Novu vrstu opisao je naš malakolog Jakov Prkić u suradnji s Riccardom Giannuzzijem Savellijem

Bela spalatina
 

 Jakov Prkić

Splićani imaju još jednu stvar kojom se mogu pohvaliti svijetu - novi puž, koji je otkriven na jednoj gradskoj plaži, dobio je ime po tom gradu. Zove se Bela spalatina i naš poznati malakolog Jakov Prkić u suradnji s Riccardom Giannuzzijem Savellijem opisao je puža kojeg je pronašao u Splitu. Vidio ga je na plaži Duilovo, gdje je na dubini između pola i dva metra pronašao devet živih puževa.

Ovog puža nije lako prepoznati, jer liči na drugu čestu vrstu, Belu fuscatu. Razlika je boja tijela životinje: tijelo fuscate je prozirno s bijelim mrljama, koje mogu biti i žućkaste te svijetlo narančaste. Spalatina je, što savršeno odgovara imenu kojeg joj je Prkić nadjenuo, u potpunosti bijela.

- Sve puževe ove nove vrste sam našao na lokalitetu Duilovo u periodu od 2010. do 2013. godine. Ukupno sam ih našao devet, svi su nađeni živi, bili su plitko ukopani u finom pijesku neposredno uz rubove polja posidonije. Ta vrsta za sada nije nađena na nijednoj drugoj lokaciji u Jadranu. Nažalost, izgleda da je i na Duilovu ta vrsta nestala budući da nakon 2013. godine nije nađen niti jedan primjerak.

Nažalost, zadnjih šest do sedam godina je u Jadranu došlo do ogromnog smanjenja i broja vrsta i brojnosti populacija puževa. Situacija se stalno pogoršava. Ja se malakologijom bavim već 60 godina, većinu vrsta koju sam ja lako nalazio novi malakolozi neće više moći naći ili će postati jako rijetke. - kaže Jakov Prkić, koji iza sebe ima više od 15 opisanih vrsta.

Njihovo otkriće objavljeno je u časopisu Biodiversity journal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:37