BILO JE I VRIJEME

U Južnoj Koreji konačno odlučili zaustaviti barbarsku praksu: ‘Donosimo zakon koji će to okončati...‘

Protiv odluke su se bunili farmeri i oni koji uživaju u ovom mesu, tvrdeći da je riječ o tradiciji koja se ne bi smjela zabranjivati

Prizori s farmi na kojima se psi uzgajaju zbog mesa

 Nhac Nguyen/Afp/Profimedia

Ima podosta toga licemjernoga u činjenici da se zgražamo nad narodima koji jedu pseće i mačje meso, dok mi hladno uživamo u odresku od nekog drugog visokointeligentnog sisavca, čiji je raspon emocija čak i veći od životinja koje mi smatramo kućnim ljubimcima. No, da ne ulazimo u te etičke prijepore, za pse iz Južne Koreje svakako stiže dobra vijest. U toj se zemlji, naime, konačno namjerava zabraniti klanje pasa i prodaja njihova mesa. Jasno, to će prilično uzrujati sve one koji su uživali u mesu ovih životinja i hranjenje njima opravdavali tradicijom.

Ovu je informaciju potvrdio predsjednik vladajuće stranke, a donesena je dijelom zbog pritisaka iz inozemstva, jer velik dio svijeta ovu praksu smatra barbarskom. No, nije samo to razlog - sve veći broj ljudi u toj zemlji, posebno mladih, protivi se jedenju psećeg mesa. Tijekom godina bilo je demonstracija protiv ove prakse, uhićenih mladih ljudi, a često su uz njih prosvjedovali i farmeri koji se bave uzgojem i klanjem ovih životinja. Oni su isticali kako je pseće meso dio njihove tradicije te da će financijski propasti ako se uvede zabrana.

- Vrijeme je da se stane na kraj društvenim sukobima i kontroverzama oko konzumacije psećeg mesa donošenjem posebnog zakona koji će to okončati - rekao je Yu Eui-dong, šef vladajuće Stranke narodne moći, na sastanku s vladinim dužnosnicima i borcima za prava životinja, prenosi New York Times.

Obećao je da će njegova stranka do kraja ove godine predstaviti prijedlog zakona kojim će se ova praksa zauvijek završiti. U cilju im je da ona što brže stupi na snagu, a u planu je i financijska podrška onima koji će zbog zabrane izgubiti svoj posao. Uobičajena je to praksa u svijetu u ovakvim slučajevima - ako se neka zabrana donosi brzo, tada se proizvođače obešteti, a ako se uvede nekakav rok, onda ne. Recimo, kao kad je u našoj zemlji zabranjen uzgoj činčila kojima se krzno deralo kako bi ga se koristilo za odjeću. Proizvođači su dobili dovoljno vremena, deset godina, kako bi prekinuli s tim poslom i u tom slučaju nije bilo financijske potpore. No, ako je rok kratak, ona se dodjeljuje.

Poznavatelji prilika kažu kako je, osim javnog mnijenja iz zemlje i inozemstva, ovakvoj odluci doprinio i stav predsjedničkog para. Naime, prva dama te zemlje, Kim Keon Hee, vrlo je glasna po pitanju kritiziranja konzumacije mesa ovih životinja i nikada se nije libila iznijeti svoje mišljenje. Njen suprug, predsjednik Yoon Suk Yeol, bio je manje kritičan po tom pitanju, ali je poznato kako par dom dijeli sa psima koje su udomili s ulice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 06:26