MALA SNJEŽANA

U nikaragvanskom ZOO vrtu na svijet došlo bijelo mladunče bengalske tigrice

Malenu je majka odbacila, jer nije imala dovoljno mlijeka da bi je hranila
 Anan Kaewkhammul/Panthermedia/Profimedia

U zoološkome vrtu u Nikaragvi na svijet je došlo žensko bijelo mladunče bengalske tigrice, kojoj su nadjenuli ime Nieves (Snježana), a o njoj brine supruga direktora Zooa Marina Arguello, pošto ju je majka tigrica odbacila.


Kaže da mladunče, koje ima tek tjedan dana hrani toplim kozjim mlijekom svaka tri sata, prenosi BBC.


Nieves je prvi bijeli bengalski tigar koji je došao na svijet na području jedne od država središnje Amerike, rekao je direktor zoološkog vrta i njezin suprug Eduardo Sacasa.


Pojasnio je da mladunčetova majka, žuto-crna bengalska tigrica koja je prije pet godina spašena iz cirkusa, nije imala dovoljno mlijeka da bi je prehranila te da je bijela boja rezultat recesivnog gena.


Nievesina majka, tigrica Dalila nositeljica je gena koji je naslijedila od svojeg oca, također bijeloga bengalskog tigra. Ova se vrsta danas uzgaja isključivo u sklopu uzgojnog programa u zatočeništvu, gdje se ponekad križa da bi se održala prepoznatljiva boja krzna.


No velik broj bijelih tigrova iz zooloških vrtova zbog recesivnog gena pati od brojnih zdravstvenih problema, poput onih s vidom i raznih deformacija, a pretpostavlja se da je to rezultat selektivnog križanja.


Nieves neće biti jedini bijeli tigar u zoološkome vrtu koji se nalazi u blizini Managve, glavnoga grada Nikaragve.


U svibnju 2019. godine direktor Sacasa je ondje poželio dobrodošlicu Osmi i Halimu, mladuncima bijelih tigrova što ih je donirao zoološki vrt iz Meksika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:51