KREMENJAK

U Parku prirode otvoreno novo sklonište i promatračnica - Izvaljeno jaje u gnijezdu

Na tom području boravi više od 170 vrsta ptica, gnjezdarica i preletnica, a novo sklonište je na ruti preleta brojnih migrantskih vrsta
 DVD Učka

Planinarsko sklonište i promatračnica za ptice “Kremenjak”, projekt arhitekta Ivana Juretića nazvan "Izvaljeno jaje u gnijezdu", koji će obogatiti planinarsku infrastrukturu, otvoren je u Parku prirode Učka na travnatom planinskom grebenu u blizini vrha Kremenjak.

Kako je u subotu priopćeno iz Parka prirode Učka, sklonište je mali objekt površine oko 12 kvadrata, kapaciteta od 4 do 6 ležajeva, a pruža dobru zaštitu od kiše i vjetra te omogućava siguran zaklon, a s planinskog grebena na kojemu se nalazi pruža se pogled na Kvarnerski zaljev i Istru.

Opisujući projekt, navode da se "objekt ovoidne forme sastoji od vanjske opne sazdane od suhih grana koja formom i materijalom podsjeća na gnijezdo unutar kojega je manja kompaktna jajolika forma objekta koja pak parafrazira raspuknuto, izvaljeno jaje.“

Sklonište je izgrađeno skladu s održivim načinom gradnje i ekološkim standardima, energetski je neovisno, sa stvarnim i metaforičkim naglaskom na ekologiju, zaštitu prirode i klime.

Uz primarnu svrhu planinarskog skloništa, ono će se koristiti i kao promatračnica za ptice.

Iz Parka prirode Učka ističu da je na tom području više od 170 vrsta ptica, gnjezdarica i preletnica te da je novo planinarsko sklonište smješteno na ruti preleta brojnih migrantskih vrsta, što je autoru poslužilo kao inspiracija i za arhitektonsku izvedbu i za dvostruku funkciju objekta.

Između vanjske opne i objekta smješteno je stubište kojim se pristupa terasi, odnosno krovu s kojeg se pružaju pogledi na Učku, Kvarnerski zaljev, otoke Cres i Lošinj te istarski poluotok.

Vanjska opna od grana donekle skriva i objekt i promatrača, a istovremeno nudi mogućnost pogleda prema van.

Financijski je projekt poduprla Zaklada zaposlenika VKR Grupe iz Danske, a Planinarsko društvo Elektroistra će upravljati skloništem i osigurati njegovu održivost.

Arhitekt Ivan Juretić proteklih je godina privukao pozornost javnosti, a posebno planinarske, izgradnjom i obnovom planinarskih skloništa Šugarska duliba, Ždrilo i Rossijeva koliba na Velebitu te skloništem Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:51