LIFE Danube Free Sky

U parku prirode postavili tri gnijezda za ptice, pogledajte tko je simpatični prvi stanar

Projekt je usmjeren na zaštitu ptica, kojima najviše prijete strujni udari i kolizija s dalekovodima

Prvi stanar

 Park prirode Kopački rit

Iz Parka prirode Kopački rit objavili su sjajne vijesti. Naime, u utorak su u sklopu projekta LIFE Danube Free Sky postavili tri umjetna gnijezda za ptice. U svako od njih je postavljen video nadzor, tako da zaposlenici Parka mogu stalno promatrati što se u gnijezdima događa.

Očekivali su da će se ptice vrlo brzo useliti u gnijezda, no ipak ih je iznenadila brzina kojom je jedno od njih popunjeno.

- Nisu prošla niti 24 sata nakon postavljanja, a već ga je naselio mužjak vjetruše (Falco tinnunculus) - objavili su ponosno.

image

Prvi stanar

Park prirode Kopački rit

Projekt u sklopu kojeg su gnijezda postavljena usmjeren je na zaštitu ptica, kojima najviše prijete strujni udari i kolizija s dalekovodima. Zbog takvih situacija godišnje tisuće ptica umire ili je ozlijeđeno. Kako bi im se pomoglo pokrenuta je zajednička akcija u kojoj sudjeluju organizacije iz sedam zemalja koje ne nalaze duž Dunava, jednog od najvažnijih migracijskih koridora za mnoge vrste ptica našeg kontinenta. No, nisu se ujedinile samo organizacije za zaštitu prirode i općine, nego je uključeno i osam elektro kompanija te jedna željeznička kompanija.

Cijeli je niz ptica kojima se želi pomoći - od male guske, orla krstaša, bukavca, orla kliktaša, preko crvenovrate guske i zlatovrane, pa do kosca, droplje i stepskog sokola.

image

Izgled gnijezda

Park prirode Kopački rit

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 02:05