MALENI, A VAŽNI

U Rovinju postavljene četiri nova malena hotela, namijenjena kukcima

U našem su podneblju najvažnije pčele, muhe lebdjelice i leptiri.

Ilustracija

 Lee Simister/Alamy/Alamy/Profimedia

Ovih dana u Rovinju su postavljene kućice za kukce na četiri lokacije kako bi se promovirala i poboljšala bioraznolikost u urbanim područjima. Za pravilno funkcioniranje ekosustava i oprašivanje biljaka u prirodi najvažniji su divlji oprašivači. Najviše ih je iz skupine kukaca, a u našem su podneblju najvažnije pčele, muhe lebdjelice i leptiri. Tu su još mravi, ose, kornjaši, ali i komarci, poručili su.

Zbog ljudskih aktivnosti posljednjih se desetljeća bilježi pad brojnosti kukaca oprašivača, što može ozbiljno narušiti stabilnost kopnenih biljnih zajednica, ali i poljoprivrednu proizvodnju o kojoj ovise ljudi. Bez oprašivača mnoge bi biljne vrste nestale s naših livada i polja, a raznolikost hrane koju jedemo bi se smanjila.

- Čak i ako živimo u gradu, možemo u naše vrtove i parkove privući oprašivače i tako im pomoći da opstanu. Možemo primjerice posaditi raznoliko cvijeće u svoje parkove, vrtove i na balkone, a važno je napomenuti kako treba birati vrste koje cvatu u različito vrijeme, kako bi oprašivači imali hrane tijekom cijele sezone. Zatim, možemo kositi dvorišta i vrtove u doba kad većina biljaka ne cvate, ili kositi malo rjeđe i ostaviti dijelove vrta nepokošenim, smanjiti ili izbaciti upotrebu pesticida u našim vrtovima, voćnjacima i na poljima, podržati ekološku proizvodnju i male domaće proizvođače hrane, te postaviti kućice za kukce - poručili su iz gradske uprave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 08:14