VLASNICI, OPREZ!

U Splituje aktivan trovač koji je ubio dvije kujice. Posebno se fokusirao na jedan kvart...

Sve osobe koje sumnjaju da im je ljubimac otrovan, prvo moraju psa ili mačku odvesti veterinaru i odmah pozvati policiju

Ilustracija

 Philipp Stevens/Panthermedia/Profimedia/Philipp Stevens/Panthermedia/Profimedia

U Hrvatskoj se truju, muče i usmrćuju psi i mačke, a počinitelji se teško ili nikako pronađu.

I u Splitu su se posljednjih dana aktivirali trovači koji su po kotaru Bol rasporedili smrtne zalogaje za životinje. Obavijestili su ljubitelje životinja da su dva psa preminula od posljednica trovanja, zbog čega su iz udruge "Splitske šape" upozorili vlasnike kućnih ljubimaca da budu posebno oprezni na području tog kvarta, ali i ostalih. Naglasili su roditeljima da zaštite svoju djecu, kako ne bi došli u kontakt s otrovom, piše Slobodna Dalmacija.

Nažalost, trovači su vrsta koja nikada neće iščeznuti. Sve dok se ne krenu 'ozbiljnije' kažnjavati i hvatati, neće se smanjiti broj takvih nevjerojatnih pojedinaca koji su kadri mučiti životinju tako što joj priušte bolnu i dužu smrt, a vlasnike ostavljaju neutješnima.

Sve osobe koje sumnjaju da im je ljubimac otrovan, prvo moraju psa ili mačku odvesti veterinaru i odmah pozvati policiju. Ako je u blizini nađena hrana za koju sumnjate da je poslužila kao mamac s otrovom, pričekajte izlazak policije na teren kako bi se izuzeli tragovi.. Također, upozorite i veterinara da je slučaj prijavljen policiji, iako bi veterinari, ako sumnjaju u kršenje zakona, to morali sami prijaviti policiji.

Naime, u Kaznenom zakonu jasno stoji: “Tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine. Tko to počini iz koristoljublja, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine. Također, tko iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme, kaznit će se kaznom zatvora do šest mjeseci.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:41