KOŠTANO BRAŠNO

U Švicarskoj zabilježen slučaj kravljeg ludila, evo što znamo o toj bolesti

Prvi simptomi su zaboravnost, bezvoljnost, umor i poremećaji spavanja

Ilustracija
 

 Danijel Soldo/Cropix

Švicarski ured za sigurnost hrane i veterinarstvo objavio je kako je u toj zemlji kod 12 godina stare krave otkriven slučaj goveđe spongiformne encefalopatije (BSE), odnosno, kravljeg ludila. Bolest je to koja se prvi put pojavila u Velikoj Britaniji 1985. godine, a slična je encefalopatiji kod ovaca.

Uzrokovalo ju je mesno koštano brašno dobiveno preradom strvina zaraženih ovaca koje se koristilo u prehrani goveda. Zaražene ovce prerađivane su u tvornicama koštanog brašna u goveđu hranu.

Simptomi su jednostavni za prepoznati: životinje su dezorijentirane i imaju problema s ravnotežom. Mogu pokazivati nervozu ili agresiju, davati manje mlijeka ili gubiti na težini, unatoč tome što neprestano jedu. Stanje se sve više pogoršava dok ne umru. Prvi simptomi su zaboravnost, bezvoljnost, umor i poremećaji spavanja. Poslije se javlja grčenje mišića, poremećaji vida i sluha, depresija, napadi agresivnosti i bjesnila. Bolest je fatalna, a smrt nastupa u roku od dvije godine nakon pojave prvih simptoma. Bolesnici najčešće umiru od upale pluća.

Prvi slučaj zabilježen je u Velikoj Britaniji 1995. godine. Bolest je nazvana varijantom Creutzfeldt-Jakobove bolesti (vCJB) jer je vrlo slična rijetkom neurodegenerativnom oboljenju koje je opisano 1920. godine.

U Velikoj Britaniji su od BSE umrle 154 osobe, a šest je osoba preminulo u Francuskoj te po jedna u Italiji, Irskoj, Kanadi i SAD-u. Zarazili su se jedući meso zaražene životinje, i to ponajprije mozak, iznutrice i leđnu moždinu. U Velikoj Britaniji je dosad zabilježeno i nekoliko slučajeva zaraze putem transfuzije zaražene krvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:40