POVRATAK DIVOVA

U Tihom oceanu morski psi rastu do nevjerojatnih veličina, ali to je zapravo jako dobra vijest

U zonama gdje je ribolov zabranjen, ovi predatori imaju neograničen izvor hrane što se odražava na njihovu brojnost i veličinu

Velika bijela psina; ilustracija

 Klaus Jos/exclusivepix/Exclusivepix/Profimedia/Klaus Jos/exclusivepix/Exclusivepix/Profimedia

Znanstvenici koji proučavaju morske pse u južnom Pacifiku možda će trebati veći brod.

Naime, nova istraživanja su otkrila da su velika bijela psina (Carcharodon carcharias) i morski psi tigrovi (Galeocerdo cuvier) narasli do posve nevjerojatnih veličina nakon što su u zaštićenim zonama mora, gdje je ribolov zabranjen, došli do gotovo neograničenog izvora hrane. Neki su primjerci narasli do šest metara. Podsjećamo, izmišljena ogromna morska neman iz filma ‘Ralje‘ bile je tek nešto veća od toga - 7,6 metara.

Dokumentarac National Geographica koji će uskoro biti prikazan, donosi neke od najvećih velikih bijelih psina ikad zabilježenih, a koji su pronađeni uz obalu Havaja, gdje su na snazi mjere zaštite tih vrhunskih grabežljivca i njihovog plijena, piše Telegraph.

Morska biologinja Kori Burkhardt kaže kako su takva zaštićena područja zaslužna za pojavu sve većih morskih pasa, jer se ondje te ugrožene životinje mogu neometano razvijati i razmnožavati.

‘Ronila sam s morskim psima tigrovima u više zemalja, a ženka Kamakai koju sam promatrala u zaštićenom području Francuske Polinezije, daleko je najveća od svih koje sam ikad vidjela‘, kaže Burkhardt.

‘Nije u pitanju samo njezina dužina nego i širina. Može biti duga pet metara, ali je široka tri metra, uključujući peraje. To je suludo. Vode oko Francuske Polinezije transformirale su se u veliki raj za morske pse tigrove - sigurno utočište, gdje morski pas poput Kamakaija može iznjedriti novu generaciju mega tigrastih morskih pasa.‘

Iako se na prvu ova vijest čini zastrašujućom, zapravo je riječ o jako dobroj vijesti jer to znači da se populacija morskih pasa oporavlja brže i bolje nego se mislilo.

Iako su ženke velike bijele psine obično dugačke oko 4,5 metara, a mužjaci oko 3,5 metra, istraživači su u teritorijalnim vodama SAD-a primijetili više velikih bijelih psina dugačkih i više od šest metara.

Inače, Havaji su u siječnju postali prva država u SAD-u koja je zabranila lov na morske pse.

Osim toga, znanstvenici su došli do još jednog zapanjujućeg otkrića, a to je da velika bijela psina, za koje se uvijek mislilo da vode prilično usamljene živote, možda love zajedno.

Kako kaže morski biolog Chris Lowe, nova promatranja pokazala su da morski psi ne vode baš tako usamljene živote kako se isprva mislilo. Naveo je primjer nedavno uočene velike lešine plavetnog kita koju su istovremeno proždirale čak tri ženke velike bijele psine što znači da su životinje ili slučajno bile u blizini pa osjetile miris kita, ili su putovale zajedno i tako naletjele na svoj sljedeći, zajednički obrok.

Neki znanstvenici idu tako daleko da sugeriraju i to da morski psi možda love u jatu, no takvo ponašanje još nije potvrđeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 02:32