UŽASNO

U trgovačkom centru zatočeni golubovi umiru danima: ‘To je nedopustivo u civiliziranom svijetu‘

Iz grada kažu kako nemaju nikakve ovlasti, dok nam se u tvrtki zaduženoj za upravljanje tim objektom nitko nije javljao
Golubovi uhvaćeni u mrežu
 Čitatelj

Prizor je užasan: iznad trgovine na glavnom trgu u Belom Manastiru nalazi se mreža za golubove. Nešto s njom ne valja, jer inače poanta te mreže nije da se u njoj golubovi zapletu i umiru danima, nego samo da ih odbije. Ova belomanastirska je već godinama problem za nesretne ptice. Svi to znaju, nitko ne poduzima ništa. Čak i da nikome nije stalo do životinja, trebalo bi im biti do vlastitog zdravlja, jer leševi nesretnih ptica ostaju u toj mreži visiti i raspadati se danima nakon što umru.

- Ovaj problem nije od jučer te zaposlenici, Gradska uprava Belog Manastira, ali i vlasnik objekta su već više puta kontaktirani kako bi se još žive životinje ili lešine s mreže uklonile. Jasno je da nitko nema interes postupiti humano i dugoročno riješiti ovaj problem s obzirom na to da su scene uginulih golubova viđene i 2020. godine za što postoje i fotografije. Početkom mjeseca su u mreži bila tri, a do kraja tjedna per uginulih golubova - kaže nam naša sugovornica iz Belog Manastira.

Dodaje kako je takvo ponašanje nedopustivo u civiliziranom svijetu, jer se njime krše sva poznata prava životinja, ali i elementarni komunalni i sanitarni propisi.

- Neshvatljivo je da upravitelji tvrtke koja je tamo u zakupu, a riječ je o Konzumu, dopuštaju da kupcima iznad glava, ispred glavnog ulaza u objekt, danima raspadaju ptice čime se direktno ugrožava zdravlje kupaca. Pozivam nadležne iz grada Belog Manastira, kao i sve nadležne inspekcije da izađu na teren i zaštite životinje, ali i građane od neodgovornog i nehumanog postupanja pojedinaca koji očito u sebi nemaju dovoljno odgovornosti da zaštite objekte na zakonit i moralno prihvatljiv način - kaže nam naša sugovornica.

Najprije smo pokušali doći do vlasnika prostora u kojem se nalazi nekoliko trgovina. Riječ je o tvrtki M.O.D. trgovački centri, s kojima smo nekoliko dana bezuspješno pokušavali stupiti u kontakt, no nisu nam se javljali na njihove brojeve telefona, koji su navedeni na internetu.

Iz Grada Belog Manastira kažu kako su, nakon što su ih građani zvali, njihovi komunalni redari obišli ulaz u trgovinu u središtu grada i utvrdili kako su tamo zaista tijela mrtvih ptica.

- U skladu sa svojim nadležnostima izdao je rješenje o obvezi dovođenja pročelja u uredno stanje. Točnije u skladu s odlukom o komunalnom redu je utvrdio je vlasniku objekta obvezu održavanja pročelja urednim na način na mora ukloniti uginulu životinju kao i njene izlučevine te perje. Pitanje zašto su životinje tamo završile, odnosno je li povrijeđeno neko njihovo pravo je u nadležnosti Veterinarske inspekcije koja u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja skrbi da dobrobit životinja bude osigurana - stoji u odgovoru kojeg su nam poslali.

Veterinarska inspekcija potvrdila nam je kako je Zakonom o zaštiti prirode propisano da je namjerno hvatanje ili ubijanje strogo zaštićenih vrsta, a ta se odredba odnosi i na one koje se prirodno pojavljuju na teritoriju naše zemlje, tako da pod to spadaju i golubovi.

- Međutim, postoje izuzeća, pa tako Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja može dopustiti odstupanja od odredbi pod uvjetom da ne postoje druge pogodne mogućnosti i da odstupanja neće štetiti održavanju populacije tih vrsta, a u interesu, između svega što se navodi, i javnog zdravlja. Sukladno svemu navedenome, Ministarstvo izdaje rješenja poslovnim subjektima kojima se dopušta korištenje ornitoloških mreža. Inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata će temeljem vašega upita provesti inspekcijski nadzor te provjeriti jesu li mreže na lokaciji koju navodite postavljene u skladu s potrebnim dopuštenjima - stoji u odgovoru Veterinarske inspekcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:12