SUDJELUJU SVI

U UK počinje uobičajena aktivnost - brojanje leptira. Ove godine imaju ozbiljan razlog za to

Zbog neobičnog travnja i iznimno kišnog svibnja, leptira je manje nego prije
Ilustracija
 Christina Assi

Leptiri diljem Velike Britanije teško su pogođeni hladnim i vlažnim proljećem, piše Guardian. Premda je u travnju bilo više sunčanih dana nego inače, taj je mjesec imao i više mrazeva nego inače. Idući mjesec, svibanj, bio je najkišniji u Velikoj Britaniji u zadnje 54 godine. Zbog toga je situacija veoma loša.

- Leptiri kao da su na solarni pogon. Potrebno im je sunčevo svjetlo kako bi se njihova tijela zagrijala, pa da imaju dovoljno energije za letenje, hranjenje i pronalaženje partnera - pojasnila je znanstvenica Zoë Randle i dodala kako su populacije pojedinih vrsta leptira zbog toga veoma ugrožene.

Pad broja leptira odražava se na cijelo ekosustav, no istovremeno i upozorava na probleme tog ekosustava. Naime, insekti vrlo brzo reagiraju na promjene u okolišu, pa je jasno kako je situacija s leptirima u UK indikator kako koješta nije dobro.

- Brojevi leptira zadnjih godina su u padu, a mi ne razumijemo u potpunosti zašto. To je vjerojatno kombinacija automobila na ulicama, gubitka skloništa, agrikulture i klimatskih promjena - nagađa Randle.

Zbog toga su stručnjaci pozvali stanovništvo da im pomognu u prikupljanju brojki. Kako? Jednostavno: sudjelovanjem u velikom prebrojavanju leptira, Tri tjedna će sudionici provesti dnevno vani 15 minuta promatrajući leptire i onda će svoja zapažanja unijeti u aplikaciju Big Butterfly Count app.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:31