SIMPATIČNE GLAVICE

U ZOO vrt stigli novi, maleni stanari: Sedmeročlana obitelj stigla je iz Švedske

U prirodi žive u vrlo malom dijelu Amazonije kraj brazilskog grada Manausa

Dvobojni tamarini

 ZOO Zagreb

Iz švedskog Göteborga u Zagreb je stigla sedmeročlana obitelj dvobojnih tamarina. Na čelu obitelji su trinaestogodišnja Luna i šestogodišnji Marcus. Tu su još i njihova djeca Zita, Larina, Cara, Loui i Carino. Njihova je nastamba u Zoološkom vrtu Grada Zagreba preko puta nove nastambe za crvene vjeverice.

U prirodi dvobojni tamarini žive u vrlo malom dijelu Amazonije. Nastanjuju djelić prašume kraj brazilskog grada Manausa. Žive u skupinama u kojima se jedna ženka razmnožava s jednim do dva mužjaka. Ostali u skupini su njihovi potomci – mladunci i mlade životinje.

- Dvobojni tamarini nama su došli u sklopu EEP uzgojnog programa. Omogućit ćemo im kvalitetan život i nadamo se da će se ovdje uspješno nastaviti razmnožavati. U prirodi obično jedna ženka u skupini rađa blizance dva puta godišnje - kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Dvobojni tamarini mali su primati. Tijelo im je težine između 480 i 600 grama. Prednji udovi, vrat, prsa i vrh glave su bijeli, a stražnji dio tijela naglo im prelazi u smeđu boju. Gornji dio repa je tamnosmeđe, a donji narančaste boje. Rep im je duži od tijela. Uši i lice su im crni i nisu prekriveni dlakom.

Dvobojni tamarini su dnevne životinje. Najviše vremena provode visoko u krošnjama drveća gdje pronalaze hranu. U prirodi se hrane voćem i povrćem, cvijećem i kukcima, a u Zoološkom im se vrtu priprema i kolač za tamarine. On im je posebna poslastica.

image

Dvobojni tamarini

ZOO Zagreb
image

Dvobojni tamarin
ZOO Zagreb

image

Dvobojni tamarin
ZOO Zagreb

image

Dvobojni tamarin
ZOO Zagreb

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:07