STIGLI REZULTATI

U ZOO vrtovima diljem svijeta od korone obolijevaju životinje. U Zagrebu je situacija drugačija

Analiziran je izmet 33 životinjske vrste, no virus nigdje nije pronađen
Lav
 
 ZOO ZAGREB

U zoološkim vrtovima diljem svijeta, od New Yorka do Praga, zabilježeni su slučajevi zaraze životinja novim koronavirusom (SARS-CoV-2), no u Zoološkom vrtu grada Zagreba ni jedna životinja nije zaražena.

U Zoološkom vrtu prikupljeni su uzorci fecesa 33 životinjske vrste te poslani na pretraživanje u Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu.

„U fokus su stavljene životinjske vrste za koje se smatra da bi mogle biti zaražene novim koronavirusom. Među njima su divlje mačke (afrički lav, kineski leopard, europski ris i serval), te vuk, mungos, merkat, vidra, medvjed, crvena panda, čimpanza, bjeloruki gibon, urlikavac, pa i lemur, deva, ljama, alpaka i vodenkonj. U istraživanje su uključeni i šišmiši jer su upravo oni primordijalni nositelji, te tropasni pasanac i veliki dlakavi pasanac, vrste koje su smatrane potencijalnim intermedijalnim prijenosnikom. Sretni smo što su nalazi pretraživanja negativni, tj. da smo naše životinje u proteklih godinu dana uspješno zaštitili od zaraze koronavirusom. To je ujedno i potvrda da je posjet Vrtu za građane siguran“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Na analizu su slani skupni uzorci fecesa pojedine životinjske vrste, a da je u nekom uzorku pronađen virus, pojašnjava Skok, izolirale bi se jedinke dok se ne bi utvrdilo koja od njih je zaražena.

„Dokazano je da se virus nakon infekcije može izlučivati putem fecesa i 40 dana. To feces čini optimalnim uzorkom za testiranje. Koristili smo metode pretraživanja preporučene od Svjetske zdravstvene organizacije koje se temelje na dokazivanju prisustva odsječaka genoma virusa specifičnih za SARS CoV-2. Životinje u Zoološkom vrtu Veterinarski je institut analizirao u sklopu istraživanja proširenosti virusa SARS-CoV-2, uzročnika bolesti COVID-19, u divljih i domaćih životinja u Hrvatskoj. Svrha istraživanja je prepoznati one vrste životinja koje bi potencijalno mogle predstavljati rezervoare infekcije, odnosno pridonijeti pojavi i održavanju virusa SARS-CoV-2 u okolišu“, rekla je Lorena Jemeršić, predstojnica Odjela za virologiju Hrvatskog veterinarskog instituta.

Veterinarski institut istraživanje je započeo u kolovozu prošle godine. Projekt je potpomognut opremom i reagensima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Ujedinjenih naroda temeljem poziva iz programa „Strengthening Capabilities of Member States in Building, Strengthening and Restoring Capacities and Services in Case of Outbreaks, Emergencies and Disasters“ (INT0098).

Stručnjaci Veterinarskog instituta do sada su pretražili više od tisuću uzoraka fecesa raznih životinjskih vrsta, prvenstveno divljih životinja koje obitavaju u prirodi. Rezultate tog istraživanja Institut će objaviti uskoro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:52