PRVI U EUROPI

U ZOO vrtu na svijet došao maleni ljuskavi sisavac, koji je u divljini ugrožen zbog - ljudi!

Roditelji malenog pangolina, Run Hou Tang i Guo Bao, stigli su iz Tajvana prošlog travnja

Pangolin

 Tony Camacho/Sciencephoto/Profimedia

Zoološki vrt u Pragu objavio je rođenje ugroženog kineskog pangolina, egzotične istočnoazijske životinje poznate i pod imenom ljuskavac (pangolin).

Mladunče sisavca teško samo 135 grama je dobro, objavljeno je dan nakon što je došlo na svijet. Prema riječima ravnatelja Zoološkog vrta Miroslava Bobeka, to je prvi podmladak te vrste u nekom europskom zoološkom vrtu. Prvi dani u životu novorođenčeta smatraju se veoma kritičnim, zbog čega ZOO vrtovi obično oklijevaju objaviti da imaju podmladak barem prvih dva tjedna, a nekad i po nekoliko mjeseci. U ovom su slučaju rođenje objavili gotovo odmah, ali još je prerano za određivanje spola, rekli su iz zoološkog vrta.

Roditelji malenog pangolina, Run Hou Tang i Guo Bao, stigli su u Češku iz Tajvana prošlog travnja kao rezultat partnerstva između Praga i Taipeija. Zbog te suradnje pogoršali su se odnosi Praga s Pekingom, koji samoupravni demokratski Tajvan smatra dijelom svog teritorija.

Pangolinima prijeti izumiranje jer se njihovo meso u Aziji jede kao luksuzno jelo, a njihove se ljuske koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini. Nesretni sisavci ne mogu se obraniti od ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:28