POGUBAN JE

Udruga iz Makarske objavila dramatičan apel: ‘Molimo vas, cijepite mačke, u gradu i okolici je aktivan virus...‘

Životinja koja je njime zarazi može preminuti u roku od 24 sata, a uzročnik može još dugo ostati u okolišu u kojem je bila

Ilustracija

 Larisa Karpova/Alamy/Alamy/Profimedia

Udruga Šapama od srca - Makarska na Facebooku je objavila apel stanovnicima tog grada, koje mole da cijepe svoje mačke. Naime, na tom je području aktivan virus mačje panleukopenije i broj zaraženih maca se povećava.

Panleukopenija ili zarazni enteritis mačaka je zarazna bolest mačaka koju uzrokuje virus srodan parvovirusu pasa. To je vrlo opasna bolest, a o jačini uzročnika govori i činjenica da može dovesti do uginuća životinje unutar 24 sata, pa se u tom slučaju niti ne stignu javiti nikakvi simptomi bolesti, pojasnili su.

Bolest se vrlo brzo širi unutar (necijepljene) populacije mačaka, a uzročnik može vrlo dugo ostati infektivan u okolišu u kojemu je boravila zaražena maca. Zaražene mačke izlučuju virus još šest tjedana nakon oporavka, te bi kroz taj period trebale izbjegavati sve kontakte s necijepljenim mačkama.

Simptomi bolesti su povišena tjelesna temperatura, koja nakon nekoliko dana prelazi u sniženu, povraćanje žućkastog sadržaja i profuzni proljev, ponekad i krvav, zbog čega dolazi do dehidracije. Ono što će nama pomoći u dijagnostici je analiza krvi koja će nam u ovom slučaju pokazati izrazitu leukopeniju, tj. broj leukocita je smanjen. Liječenje je simptomatsko,a provodi se davanjem infuzija i antibiotika kojima se sprečavaju sekundarne bakterijske infekcije. Prognoza je, ako se životinja ne liječi, vrlo loša, pa stupanj uginuća, ovisno o dobi oboljele životinje, iznosi 85-100 posto. U slučaju pravovremene veterinarske intervencije mortalitet iznosi 20-30% kod odraslih životinja i 60-70 posto kod mačića starih nekoliko mjeseci.

- Jedini način prevencije sastoji se u redovitoj vakcinaciji mačaka protiv panleukopenije, a koja se provodi u dobi od 9. i 12. tjedana, a zatim se imunosni status životinje održava redovitom godišnjom revakcinacijom. Molimo vas, cijepite mačke - apeliraju iz udruge koja je zadnjih dana na skrb primila nekoliko mačaka zaraženih ovim strašnim virusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:41