NEVJEROJATNO

Udruga je inspekciji prijavila Grad Beli Manastir zbog kršenja zakona. No, nisu oni jedini

Što je najgore, udruga je prijavila i niz skloništa za napuštene životinje zbog nepravilnosti u radu
 Ilustracija Blickwinkel/Alamy/Profimedia

Udruga Prijatelji životinja državnom inspektoratu prijavila je Grad Beli Manastir! Razlog? Kršenje Zakona o zaštiti životinja, onog dijela koji se odnosi na kontrolu mikročipiranja. Drugim riječima: njihovi komunalni redari nisu obišli kućanstva i utvrdili jesu li psi čipirani.

Iz udruge nam kažu da taj grad još uvijek nije donio Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca koja je usklađena s novim Zakonom o zaštiti životinja.

- Odmah napominjemo da nisu jedina općina koja to nije napravila, svako toliko istražujemo tko nema Odluku pa prijavljujemo, a ovo smo prijavili sada jer nam je dojavljeno za slučaj zanemarivanja jednog psa u Belom Manastiru pa smo, osim te prijave za zanemarivanje upućene komunalnom redarstvu, uputili i prijavu veterinarskoj inspekciji jer i sama općina krši zakon - kažu iz udruge.

No, ne prijavljuju oni samo gradove. Do sada su veterinarskoj inspekciji prijavljivali i skloništa koja krše pravilnike. Među njima su vinkovački Tip-tip (previše pasa, nedovoljni kapaciteti, nejasnoće oko objavljenih životinja...), zagrebački Dumovec (nedovoljna transparentnost), Veterinarsku stanicu u Puli (prema dojavama građana: prljave zdjelice, fekalije, goli beton, psi koji se zbog anksioznosti samoozljeđuju, loše odrađene kastracije, pothranjenost pasa...) te šibenski As-Eko (tražili su reviziju nalaza inspekcije zbog ogromne smrtnosti pasa u tom skloništu. Kod njih je ona bila ona 21,37 posto, a u istome razdoblju u skloništu u Čakovcu je ona bila 8,81 postou u Osijeku 7.15 posto, a u Virovitici 10.51 posto).

Iščitavajući koga sve za kršenje zakonom propisanih prava životinja Udruga tuži državnom inspektoratu, mogao bi se čovjek upitati drži li se itko propisa vezanih za životinje u ovoj zemlji? Kad to ne rade skloništa, a ni gradovi, situacija se čini beznadnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:18