INICIJATIVA

Udruga moli Hrvate da se aktivnije uključe u borbu protiv testiranja na životinjama

Peticiju je potpisao jako mali broj ljudi, zbog čega su daleko od prelaska praga
 Klaus Guldbrandsen/Sciencephoto/Profimedia

- Samo 537 potpisnika iz Hrvatske dalo je glas za Europsku uniju bez testiranja na životinjama. Da bi smo prešli prag i pokazali da smo zemlja kojoj je stalo do životinja, potrebno je još gotovo osam tisuća - objavila je udruga Prijatelji životinja.

Iako je još 2009. godine u Europskoj uniji zabranjeno testiranje kozmetike na životinjama, kao i prodaja takve kozmetike, zbog Uredbe o registraciji, evaluaciji, autorizaciji i ograničavanju kemikalija (REACH) koja potkopava Uredbu o kozmetičkim proizvodima, na životinjama se i dalje testira.

Nadležna tijela i dalje zahtijevaju da se sastojci koji se koriste u kozmetičkim proizvodima ispituju na životinjama, pa čak i oni koji su već godinama proglašeni sigurnim, što je u suprotnosti s očekivanjima i željama udruga koje su se godinama borila za zabranu testiranja, ali i namjerom zakonodavca. Da stvar bude još gora, izrada nove Strategije održivosti za kemikalije prijetnja je za milijun novih smrti životinja u laboratorijama, ističu iz udruge.

- Zbog svega navedenog pokrenuta je velika europska građanska inicijativa imena „Spasite kozmetiku proizvedenu bez okrutnosti – obvežite se na Europu u kojoj nema ispitivanja na životinjama“, a ukoliko se do kolovoza 2022. skupe potpisi od milijun građana iz cijele Europske unije, Europska komisija morati će predložiti novi propis kojim će osigurati zabranu okrutnih eksperimenata - objavili su.

Peticija se može potpisati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:25