UZNEMIRUJUĆI PRIZOR

Udruga: ‘Pas je u stravičnom stanju, inspekcija ga ne želi maknuti od vlasnice, očajni smo!‘

Optužuju inspektore da četiri dana nisu u stanju izdati rješenje za privremeno oduzimanje

Roko

 Azil Osijek

Zaposlenici osječkog azila za napuštene životinje otkrili su još jednu horor priču u svojem gradu: pas kojem je ogrlica urasla u vrat, a dijelovi krzna su otpali. Pas ima samo godinu dana i ima vlasnicu. Ona ne vidi da mu je loše, a veterinarska inspekcija četiri dana nije izdala rješenje o privremenom oduzimanju.

Sve je počelo u ponedjeljak, kada ih je nazvao čovjek koji im je rekao da je upravo bio u dostavi u samom centru i da je došao na vrata jednoj ženi. Vidio je psa i bilo mu je jasno da je nesretno stvorenje u iznimno lošem stanju, pa je pitao ženu smije li zatražiti pomoć. Ona mu je to dozvolila.

- U utorak ujutro stižemo na adresu nakon što smo se s gospođom koja živi na toj adresi i čiji je pas telefonski sve dogovorili. Ne možemo opisati što smo zatekli. To nije samo siromaštvo, to je sve puno fekalija: njegovih posvuda, njenih po kantama. Žena se jedva kreće, vidljivo fizički nedovoljno zdrava da bi se brinula i za sebe a kamoli za psa. On bježi od nas u panici, ali ona je sva uzbuđena jer je netko došao u posjetu - opisuju iz azila.

Žena im je objasnila kako su joj dijagnoze cerebralna i spastična paraplegija. Što je najstrašnije, kažu, živi sama. Jedino društvo joj je pas, ali je on njena nenamjerna žrtva.

- Pas ima ogrlicu uraslu u vrat, ona kaže ne vidi dobro pa to nije nikad vidjela. Pas je star samo godinu dana, udomila ga je prije desetak mjeseci, dok je još rastao. Bio je malen, pa mu je stavljena ogrlica ispod koje je on rastao, a ogrlica ostajala stegnuta... Na kraju mu je urasla u tijelo. Ona to nije vidjela, a ni primijetila da mu nedostaje krzna. On nikad ne izlazi van - kažu iz azila

Odmah su obavijestili Centar za socijalnu skrb, jer kažu, ona ne može živjeti sama. Potom su kontaktirali njene prijatelje s društvenih mreža, a jedna prijateljica je obećala da će se njena molitvena zajednica, kojoj vlasnica pripada, više angažirati.

- Kad smo izlazili dala nam je njegovu knjižicu u kuverti na kojoj je krasopisom napisano "Kovrčavko" i sva nas je sretna pitala kad se vraćamo. Samo što se nismo rasplakali. Ganula nas je, bez obzira na sve što smo vidjeli, ta njena briga. Ona ne razumije da ta briga nije dostatna, da je ona zapravo zanemarivanje koje je preraslo u zlostavljanje- Ona ne zna bolje i zato nam je žao i nje. To, naravno, da nas ne shvatite krivo, ne opravdava to što se Roku dogodilo - kažu volonteri, koji su psu dali to ime.

image

Roko

Azil Osijek

No, kažu ljutito, tu priča tek počinje. Javili su se veterinarskoj inspekciji očekujući da će, s obzirom na pseće ozljede, izdati rješenje o privremenom oduzimanju psa od vlasnika, dok ga sud trajno ne oduzme. Psa su odveli veterinaru, koji je obradio ranu i utvrdio da mu je i koža upaljena od buha. Pred njim je liječenje koje će trajati. No, rješenja još uvijek nema.

- To što je gospođa bolesna, usamljena i sve ostalo joj ne daje za pravo, koliko god nam bilo žao i nje, da zato uništi drugo živo biće. Zato smo odmah u utorak, prvo usmeno a zatim i pismeno, tražili od veterinarske inspekcije nalog za oduzimanje. Dok ga nemamo, mi kršimo zakon, jer smo, tehnički gledano, ukrali psa. On je po našem zakonu stvar. Podsjećam da smo i u slučaju horor kuće otprije par mjeseci izvlačili i mrtve pse jer se čekao nalog, isto tako. Danas je petak, mi još uvijek nemamo nalog... - kažu iz azila i dodaju:

- Premda smo u međuvremenu poslali prijavu za zanemarivanje (premda zaista, al zaista nismo imali namjeru niti želju da se gospođu kažnjava, to nam je totalno bezveze i nepotrebno u cijeloj ovoj priči) jer inspekcija i dalje ne nalazi razloga za oduzimanje. U međuvremenu gospođa želi svog psa natrag. Kaže da je usamljena. Kad joj kažemo da psu nije dobro s njom ona kaže "kak je meni tak je i njemu", kao da je to dovoljno - pričaju iz azila.

Bijesni su, kažu, na veterinarsku inspekciju.

- Inspektor predlaže da ga vratimo pa dok ne stigne nalog, kaže on, premda za ispisivanje naloga sigurni smo, ne trebaju puna četiri radna dana. Da budemo precizniji, to je papir a4 formata koji sadrži odluku i sve razloge za nju uz potpis i žig inspektora koji ga izdaje. Znam da kršimo zakon, ali ovaj pas više neće trpjeti zbog ljudi, a pogotovo ne zbog onih koji bi ga samim svojim postojanjem trebali spašavati - inspektora. I zato ne, nećemo ga vratiti - kaže volonteri.

Veterinarsku inspekciju pitali smo što su njihovi zaposlenici pronašli u gospođinom stanu, no nismo dobili nikakve informacije.

- Inspekcija Državnog inspektorata odmah po zaprimanju informacije je obavila inspekcijski očevid na navedenoj lokaciji. Inspekcijski postupak je u tijeku - kratko su nam rekli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 15:09