POTPISIVANJE ONLINE

Udruge pokrenule peticiju kojom traže hitnu reformu veterinarske inspekcije

Smatraju da bi trebala biti specijalizirana, brojnija, educiranija, učinkovitija i spremnija sankcionirati zlostavljače

 
 Ilustracija, Srdjan Vrancic/Cropix

Zbog nedovoljne primjene Zakona o zaštiti životinja i brojnih pritužbi građana, udruge Prijatelji životinja, Suza, Futura i druge pokrenule su peticiju kojom traže hitnu reformu veterinarske inspekcije koja bi trebala biti specijalizirana, brojnija, educiranija, učinkovitija i spremnija sankcionirati zlostavljače životinja, neodgovorne skrbnike i sve one koji na bilo koji način ne poštuju Zakon. To piše u tekstu koji prethodi samom potpisivanju, tako da je to stav navedenih udruga.

Nisu objavili rok do kojeg skupljaju peticiju, tako da se može potpisati bilo kada. Na linku se može pronaći tekst, a podaci koji se od potpisnika traže su osnovni, jednaki kao i u brojnim drugim peticijama koje se potpisuju preko interneta: ime i prezime, datum rođenja i e-mail adresa. Opcija upisivanja grada postoji, no nije obvezna, jednako kao ona u kojoj svaki potpisnik odlučuje želi li primati newslettere Prijatelja životinja.

Brojni aktivisti već godinama upozoravaju na to da veterinarska inspekcija nedovoljno strogo kažnjava prijestupnike koji se prema životinjama loše ponašaju, kršeći zakon. Ističu kako im se često progleda kroz prste te da inspektori obično životinju odokativno proglase da je "zdravog gojnog stanja", a njen smještaj prihvatljivim, iako su u većini slučajeva kad ih se zove na teren baš način njihova držanja, odnosno uvjeti u kojima žive, izrazito loši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:43