KIGALI

Uginula najstariji ženka crnog nosoroga, bila je jedna od ključnih za očuvanje vrste

Zadnjih nekoliko godina sve više mučile su je staračke tegobe, na kraju gotovo više nije mogla sama ustati
 Ilustracija/-/Panthermedia/Profimedia

Najstariji crni nosorog na svijetu uginuo je u dobi od 46 godina u berlinskom zoološkom vrtu, objavila je ta ustanova na svojoj internetskoj stranici opraštajući se od "stare dame".

Kilaguni, čiji je zaštitni znak bio iznimno naglašen rog, stigla je u njemački zoološki vrt 19. listopada 1975, prije gotovo 45 godina.

Iza sebe je ostavila dvije kćeri, ženku crnog nosoroga Maburi i ženku indijskog nosoroga Betty (25), kao i dvogodišnju unučad Maishu i Karla.

Kilaguni je tijekom života na svijet donijela petero mladunčadi, pridonijevši očuvanju ugroženih vrsta, izvijestio je zoo.

Kako su je zadnjih nekoliko godina sve više mučile staračke tegobe, na kraju gotovo više nije mogla sama ustati i zoološki vrt je u srijedu, nakon temeljitih konzultacija, odlučio uspavati Kilaguni.

- Odgovorno čuvanje životinja također uključuje poštedu od nepotrebne patnje, bez obzira kako ta odluka teška bila - istaknuo je u izjavi ravnatelj zoološkog vrta Andreas Knieriem.

- Sa svojih 46 godina navršila je znatnu dob. Bila je najstariji crni nosorog na svijetu - dodao je.

U divljini crni nosorozi rijetko žive dulje od 30 godina, navodi zoo te dodaje da je ta životinjska vrsta teško ugrožena zbog krivolova. Rog je priželjkivani trofej koji se prodaje kao navodno čudotvoran lijek.

Od 2008. krivolov je u južnoj i istočnoj Africi dosegao razine bez presedana. Pogođena je i populacija bijelog nosoroga te afričkog slona. U proteklih deset godina krivolovci su ubili više od 7000 nosoroga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:48