TREBA POMOĆ

Ukrajinska ranjena lavica Juna traži novi dom: Samo da je što dalje od ruskih bombi

Spašena je iz doma ukrajinskih bogataša koji su je ostavili. Njezina njegovateljica nada se da će naći dom u Europi

Lavica Juna

 Screenshot/INSTAGRAM

Ukrajinska lavica Juna traži dom daleko od ruskog granatiranja koje prijeti njezinu zdravlju. Spašena je iz privatnog doma u Ukrajini gdje je živjela s bratom dok se bogati vlasnici nisu odselili bježeći od rata i pritom ostavili egzotične kućne ljubimce. Juna i njezin brat Atlas imali su, doduše, hranitelje. Međutim, zaposlenici u vlasnikovoj kući životinje su utjerali u jedan kavez i hranili ih uglavnom pokvarenim mesom.

Kad ju je uzela k sebi, ispričala je Natalia Popova (50) za Washington Post, direktorica Centra za spašavanje divljih životinja, Juna i njezin brat bili su izgladnjeli i uništenog krzna. Popova ju je njegovala godinu dana, a onda je 2. siječnja nedaleko od June eksplodirala granata. Sirota životinja dobila je potres mozga i teško je hodala, a sav napredak koji je postigla Popova otišao je u dim. Junin brat Atlas i još nekoliko spašenih lavova čekaju preseljenje u Francusku, gdje ih je prihvatio jedan zoološki vrt. No Juna teško da će biti te sreće. Pogotovo sad kad je ozlijeđena.

Od početka rata u Ukrajini mnoge divlje životinje evakuirane su ili puštene na slobodu. Međutim, sve je manje europskih i drugih životinjskih utočišta koja mogu primiti nove članove.

Juna sa svakom novom granatom dobiva novi udarac. Međutim, prijevoz avionom i nužna sedacija mogli bi je ubiti pa je za nju jedina opcija transport kopnenim putem. U zoološkom vrtu u Kijevu više nema mjesta. To je mjesto od veljače 2022. primilo više od 500 životinja.

Za razliku od kijevskog zoološkog vrta, koji se prilagodio vremenima adaptirajući unutarnje prostore da u njih stane više životinja, uvjeti u skloništu koje vodi Popova su skromni. Njezin centar do rata je bio privremena stanica za ranjene i napuštene životinje. U njemu su trenutačno ozlijeđeni vuk, ranjeni labud, lavica Juna, bijeli tigar i lav Rori.

Juna je nakon ranjavanja bila traumatizirana, a Popova joj je lijekove dala gađajući je injekcijama iz daljine. Sad je bolje. Na nogama je, iako još nesigurnima, i počela je jesti i rikati. Popova vjeruje da će za tri do četiri tjedna biti spremna izdržati putovanje. No pitanje je i dalje gdje će ju i tko primiti.

"Ovo su posljedice ljudskog djelovanja. Spašavanje ovih životinja moja je misija u ovom ratu. Oni su naša budućnost, naš ekosustav", poručila je, dodajući kako se nada da negdje daleko od bombi postoji mjesto koje će Juni otvoriti svoja vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:39