JEZIVO

Uskoro počinje strašni festival u Yulinu, organizacije mole strance da ne odlaze tamo

Procjenjuje se da se u Kini godišnje pojede 10 do 15 milijuna pasa - neki podaci govore 50 tisuća dnevno i 4 do 5 milijuna mačaka

Diljem svijeta prosvjeduje se protiv ovog festivala

 Paul Davey/Alamy/Alamy/Profimedia

Organizacije za zaštitu životinja pozivaju zapadnjake koji se trenutno nalaze u Kini da izbjegavaju odlazak na festival psećeg mesa u Yulinu, jer se boje kako bi posjetitelji mogli ‘ohrabriti‘ organizatore događaja na još veće okrutnosti. Riječ je o festivalu na kojem se zbog hrane usmrti oko deset tisuća pasa i pet tisuća mačaka, piše Daily Mail, a ove se godine održava od 21. do 30. lipnja.

Dobrotvorna organizacija NoToDogMeat, koja vodi dva skloništa za spašene pse u Kini, kaže da čak i oni koji prisustvuju festivalu u znak prosvjeda riskiraju da ‘ohrabre organizatore festivala‘ koji bi mogli postati još okrutniji prema nesretnim životinjama.

Vjeruje se da mučenje životinja prije nego što budu ubijene, na načine koji između ostalog uključuju vješanje i premlaćivanje, čini meso ukusnijim, pa je čak i kamerama zabilježeno da su mesari tako tretirali životinje tijekom prethodnih izdanja festivala koji traje deset dana.

Volonteri brojnih organizacija tvrde da se životinje ubijene na ovom festivalu ne uzgajaju za to, nego se hvataju napuštene životinje s ulice, ali navodno i kućni ljubimci.

Organizaciju NoToDogMeat utemeljila je londonska odvjetnica Julia de Cadenet, 2009. godine. Govoreći o ovogodišnjem događaju, rekla je kako ljudi misle da svojim odlaskom na festival i fotografiranjem na neki način pomažu da se festival jednog dana prestane održavati, no zapravo nisu.

- Apeliramo na sve koji misle na odlazak u Yulin da to prepuste skupinama za prava životinja i stručnjacima. Sve što radite odlazeći tamo je da hrabrite organizatore festivala koji će pomisliti ‘pa dajmo to što očekuju vidjeti‘. To je začarani krug i mi se pripremamo za nevjerojatnu količinu patnje tih jadnih životinja i ove godine - pojasnila je Julia, čija je organizacija, zajedno s još nekoliko drugih, spasila stotine pasa i mačaka koji su trebali postati hrana.

Oni su objavili kako mnogi od kamiona koji dovoze životinje uopće nemaju odgovarajuću dokumentaciju za prijevoz živih životinja‘. Zbog toga, vlasti mogu zaplijeniti pse i kasnije ih predati na brigu aktivistima.

NoToDogMeat trenutačno pazi na 750 pasa u skloništima u Pekingu i Hebeiju, a po prvi put od pandemije, kada je sve stalo, moći će ih prevesti u domove pune ljubavi u inozemstvu.

- Pandemija nam je uzrokovala toliko problema, ali pozitivno je bilo to što je manje pasa transportirano u Yulin. Sada kada se opet slobodno putuje, stvarno se bojimo onoga što dolazi i jako se trudimo prikupiti sredstva za borbu koja će nam pomoći da spasimo što više pasa i mačaka možemo - ističe Julia.

Unatoč tome što se često reklamira kao "tradicionalni" ili "drevni" festival psećeg mesa, on se zapravo u Yulinu održava tek deset godina.

Procjenjuje se da se samo u Kini godišnje pojede 10 do 15 milijuna pasa - neki podaci govore 50 tisuća dnevno i 4 do 5 milijuna mačaka.

Međutim, ankete pokazuju da većina Kineza ne podržava trgovinu psećim i mačjim mesom. Osim toga, oko 72 posto stanovnika Yulina kaže da nije baš da redovito jedu pseće meso, unatoč naporima trgovaca da ga promoviraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:59