VAŽNI SU IM

Uzrokuje li promatranje kitova tim divovima stres? Ako se to dokaže, ova zemlja će to zabraniti

Iako brodovi s turistima prilaze oprezno nastojeći ih ne uznemiravati, udruge za zaštitu prirode tvrde da se upravo to događa

Ilustracija

 Sisto/fotogramma/Zuma Press/Profimedia

Na sjevernoj obali Islanda već godinama cvate turizam s gostima koji iz brodova gledaju kitove. Mnogima je to jedna od stvari koje moraju napraviti kad posjećuju taj dio svijeta, tako da ne čudi da je interes veoma velik, piše Otvoreno more.

Iako brodovi koji prevoze turiste kitovima prilaze oprezno nastojeći ih ne uznemiravati, tamošnje udruge za zaštitu prirode tvrde kako to ipak golemim sisavcima uzrokuje stres. Tvrde da oni, bez obzira na to što se brodovi tiho približavaju, čuju motore i da im se ni najmanje ne sviđa što im se prilazi toliko blizu. Smatraju da, ako se takve stvari već ne mogu izbjeći diljem svijeta zbog transporta, može se barem zaustaviti turizam koji se bazira na tome da se promatra životinje koje su zbog toga uznemirene.

Upravo stoga islandski znanstvenici provode istraživanje koje bi trebalo pokazati jesu li morske životinje uznemirene zbog turističkih brodova koji ih prate. Ako se dođe do zaključka da kitovi pate, Island bi mogao zabraniti tzv. whale watching. Jasno je kako to neće usrećiti sve one koji na taj način zarađuju, no svi se slažu kako je dobrobit kitova ipak na prvom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:46