GMAZOVI

Vatrogasci u Dalmaciji uklanjaju zmije iz kuća: ‘Ove ih je godine više nego ikada prije‘

Stručnjaci imaju objašnjenje za to naglo povećanje i mole da se životinje ne usmrćuje

Ilustracija

 Dumovec

Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Sinj (JVP) i Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Sinj" imali su dvije intervencije na hvatanju zmija koje su ušle u kuće u Radošiću i Hrvacama, piše Slobodna Dalmacija.

- Prema našoj evidenciji, ovo je treća ovogodišnja intervencija na hvatanju zmija. Nećemo se iznenaditi ako se narednih dana ovakvi slučajevi ponove jer se od građana iz seoskih naselja može čuti da su proteklih mjesec–dva viđali veliki broj zmija oko svojih kuća, puno više nego ranijih godina.

Ove godine imali smo i neuobičajeno veliki broj intervencija, više od 20, na uništavanju gnijezda stršljenova koji su se bili nastanili u obiteljskih kućama ili gospodarskim objektima – kaže Stipe Ančić, zapovjednik JVP-a Sinj.

U vatrogasnoj postaji smo pokušali doznati jesu li zmije bile otrovnice te jesu li samo premještene dalje od ljudi, ili ih je snašla kakva drugačija sudbina, ali dežurni vatrogasac s kojim smo razgovarali nije imao detaljnije informacije o cijelom slučaju.

I u Dubrovniku je ovog ljeta zabilježen veći broj zmija nego ikada prije. Stručnjaci smatraju da je to stoga što ih se sa zemljišta tjera raznim kemijskim tretiranjima, pa dolaze bliže ljudima, gdje se hrane glodavcima. Apelirali su na to da ih se ne usmrćuje, osim ako to zaista nije nužno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:53