SJAJNE VIJESTI

Veliki povratak tigrova: Donedavno se mislilo da će nestati iz divljine, a sad naglo prosperiraju

Iako je tigar i dalje ugrožen, trendovi ukazuju na to da su projekti očuvanja staništa tigra ‘uspješni i da je oporavak moguć‘

Ilustracija

 Vojko Basic/Cropix

U divljini ima čak 5578 tigrova, što je 40 posto više nego što se dosad mislilo, iako su oni i dalje ugrožena vrsta, izvijestila je Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN), piše Guardian.

Do povećanja broja došlo je zbog boljeg nadzora i smatra se da je populacija sada stabilna ili raste, rekla je ta grupa za zaštitu prirode. Naime, projekti zaštite staništa pokazali su da je ‘oporavak moguć‘.

Smatra se da postoji između 3.726 i 5.578 divljih tigrova - 40 posto više u odnosu na posljednju procjenu iz 2015.

Iako je tigar i dalje ugrožen, trendovi ukazuju na to da su projekti poput IUCN-ovog integriranog programa očuvanja staništa tigra ‘uspješni i da je oporavak moguć sve dok se nastavljaju napori za očuvanje‘, rekla je organizacija.

Tigrovi su u opasnosti zbog krivolova samih tigrova, krivolova i lova na njihov plijen te uništavanja staništa zbog poljoprivrede i izgradnje ljudskih naselja.

‘Širenje i međusobno povezivanje zaštićenih područja, učinkovito upravljanje tim područjima i rad s lokalnim zajednicama koje žive u i oko staništa tigrova, ključni su za zaštitu vrste‘, rekli du iz IUCN-a.

Svjetska zaklada za prirodu također kaže da se broj divljih tigrova počeo oporavljati nakon što se u glavnim staništima Indije, Nepala, Butana, Rusije i Kine njihov broj stoljećima smanjivao.

Ponovna procjena broja tigrova dogodila se nakon što je IUCN ažurirao svoj ‘crveni popis‘ ugroženih vrsta - najopsežniji svjetski izvor podataka o globalnom statusu očuvanja biljaka, životinja i gljiva, koji procjenjuje njihov rizik od izumiranja.

Ugroženi leptir monarh

Leptir monarh koji svake sezone zbog migracija prevali ogromnu udaljenost, sada je na crvenom popisu klasificiran kao ugrožena vrsta zbog klimatskih promjena i uništavanja staništa.

Također, sve preživjele vrste riba jesetri sada su u opasnosti od izumiranja zbog izgradnje brana i krivolova.

‘Današnje ažuriranje crvenog popisa naglašava koliko su krhka čuda prirode, poput jedinstvenog spektakla leptira monarha koji migriraju tisućama kilometara‘, rekao je glavni direktor IUCN-a Bruno Oberle.

‘Kako bismo očuvali bogatu raznolikost prirode, potrebna su nam učinkovita, zaštićena i očuvana područja kojima se pravedno upravlja, kao i odlučna akcija za rješavanje klimatskih promjena i obnovu ekosustava.‘

Ugrožene vrste na crvenom popisu svrstane su u jednu od osam kategorija s obzirom na razinu prijetnje s kojom su suočene. U posljednjoj verziji navedeno je ukupno 147.517 vrsta, a 41.459 vrsta prijeti izumiranje.

Od toga je 9.065 kritično ugroženih, 16.094 ugroženih, a 16.300 ranjivih.

Crveni popis uspostavljen je 1964. godine, a na njemu su i 902 vrste koje su kompletno izumrle te 82 vrste koje su izumrle u divljini.

Leptir selica monarh, podvrsta monarha, dobro je poznat po svojim migracijama iz Meksika i Kalifornije na ljetna područja za razmnožavanje diljem Sjedinjenih Država i Kanade. Autohtona populacija smanjila se za između 22 i 72 posto tijekom proteklog desetljeća, rekao je IUCN, a sječa i krčenje šuma uništili su znatna područja koja ti leptiri koriste kao zimsko sklonište.

U međuvremenu, pesticidi i herbicidi korišteni u intenzivnoj poljoprivredi ubili su leptire i uništili mlječike – biljku kojom se hrane ličinke leptira monarha.

Klimatske promjene također su sve veća prijetnja, sa sušom, šumskim požarima, ekstremnim temperaturama i teškim vremenskim uvjetima.

‘Teško je gledati leptire monarhe i njihovu nevjerojatnu migraciju kako su gurnuti na rub kolapsa, ali postoje znakovi nade‘, rekla je Anna Walker, koja je vodila procjenu stanja populacije leptira monarha.

‘Svi možemo pomoći populaciji monarha da se oporavi - od sadnje autohtone mlječike i smanjenja upotrebe pesticida do podrške zaštiti mjesta za prezimljavanje i doprinosa znanosti u zajednici‘, dodala je.

Populacija prisutna na zapadu bila je u najvećem riziku od izumiranja, rekao je IUCN, nakon što se između 1980-ih i 2021. godine smanjila za čak 99,9 posto, s 10 milijuna na samo 1914 primjerka leptira.

Veća istočna populacija također se smanjila za 84 posto između 1996. i 2014.

‘I dalje nas brine hoće li preživjeti dovoljno leptira da se održi populacija i spriječi izumiranje‘, rekao je IUCN.

Izumiranje jesetri

Globalna procjena broja jesetri pokazala je da je svih preostalih 26 vrsta jesetri sada u opasnosti od izumiranja, u odnosu na 85 posto koliko ih je bilo u opasnosti 2009. godine. Njihov pad u posljednje tri generacije bio je oštriji nego što se mislilo.

Yangtze jesetra je od kritično ugrožene postala izumrla u divljini, dok je 17 vrsta sada kritično ugroženo. ‘Jesetre se stoljećima pretjerano izlovljavalo zbog mesa i kavijara‘, rekao je IUCN.

Ponovna procjena potvrdila je i izumiranje kineske ribe veslokljunke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:03