STRAŠNA SUDBINA

Veterinarska inspekcija utvrdila da je muškarac iz Zadra uzgajao pse za borbu

Osim toga, kod pasa je poticao agresivnost. Činio je to huškanjem na druge životinje, ali i drugim metodama
Psi u uzgajalištu u Smokovicu
 Jure Miskovic/Cropix

Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata, Ispostave u Zadru je protiv zadarskog dilera Josipa Živkovića prekršajnom odjelu Općinskog suda u Zadru podnijela optužni prijedlog sa zahtjevom da se protiv okrivljenog provede prekršajni postupak zbog počinjenja niza prekršaja kod postupanja sa psima koje je držao na ilegalnoj farmi u Smokoviću., piše Zadarski.

Inspektori su utvrdili kako nije osigurao da 15 pasa starijih od 90 dana, koje je držao u ograđenom prostoru i u boksovima, bude označeno propisanim identifikacijskim sredstvom. Također nije osigurao da 20 pasa, starijih od 90 dana bude cijepljeno protiv bjesnoće jednom godišnje.

Veterinarska inspkecija je utvrdila i kako je Živković držao opasne pse u ograđenom prostoru i u boksovima i to 18 terijera tipa bull (i šest štenadi starosti 25 dana) koji ne potječu iz kontroliranog uzgoja pasmina terijera tipa bull, odnosno ne posjeduju rodovnice izdane od Hrvatskoga kinološkog saveza niti rodovnice izdane od kinološkog saveza jedne od zemalja članica Međunarodne kinološke organizacije. Živkoviću ide prekršaj i zbog toga što je vršio djelatnost uzgoja i prodaje pasa pasmine terijera tipa bull u uzgajalištu bez rješenja o registraciji uzgoja koje donosi nadležno tijelo, te zato što je vršio djelatnost trgovine opasnim psima.

Inspektori su utvrdili kako je Živković huškao životinje na druge životinje te obučavao pse na agresivnost na druge životinje, te je povećavao agresivnost životinja selekcijom ili drugim metodama.

- Ujedno navedenim optužnim prijedlogom veterinarska inspekcija Državnog inspektorata, Ispostave u Zadru, je predložila prekršajnom odjelu Općinskog suda u Zadru da se 18 pasa - terijera tipa bull uključujući šest štenadi procijenjene starosti od 25 dana koji se nalaze u posjedu predmetnog posjednika životinja, a koje isti drži i uzgaja u ograđenom prostoru i boksovima na predmetnoj lokaciji trajno oduzmu u žurnom prekršajnom postupku kao sredstva počinjenja prekršaja zbog toga što postoji opasnost da će se isti ponovno uporabiti za počinjenje prekršaja te uzimajući u obzir da navedeni psi nisu cijepljeni protiv bjesnoće koja je smrtonosna zarazna bolest kojom se mogu zaraziti ljudi i životinje kao i da se radi o vrlo opasnim i agresivnim psima te je njihovo oduzimanje potrebno i radi zaštite opće sigurnosti, zaštite zdravlja ljudi, a temeljem članka 76.a Prekršajnog zakona, naveli su nam u odgovoru iz Državnog inspektorata.

Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata, Ispostave u Zadru, predložila je prekršajnom odjelu Općinskog suda u Zadru da se navedeni psi zbog svega navedenog oduzmu i prije okončanja prekršajnog postupka u skladu s člankom 76.a, stavak 3. Prekršajnog zakona.

Iz Državnog inspektorata su nas takožer obavijestili da je veterinarska inspekcija Državnog inspektorata, Ispostave u Zadru, protiv posjednika životinja podnijela i kaznenu prijavu nadležnom Državnom odvjetništvu u Zadru temeljem čl. 205. st. 1. Kaznenog zakona, a u svezi teškog zlostavljanja i nanošenja nepotrebne boli te izlaganja pasa nepotrebnim patnjama.

Podsjetimo kako je Živkovićeva ilegalna farma pasa otkrivena zato što mu je policija, nakon što su ga drugi puta uhvatili s kokainom, pregledala zemljišni posjed odakle mu je oduzeta zračna puška te tom prilikom zatekla 24 psa. Živković je u rujnu 2019. "pao" s više od kilogram kokaina, i zbog toga je odslužio godinu dana zatvora. Druga godina bila mu je uvjetna s rokom kušnje na pet godina. Na slobodu je izišao u rujnu prošle godine i sad je prekršio uvjetnu kaznu. Prošlog ga je tjedna dok je vozio automobil zaustavila zadarska policija i u vozilu mu pronašla vrećicu sa 72,2 grama kokaina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2023 13:38