OGRANIČEN BROJ

Veterinarski fakultet poziva vlasnike pasa da ljubimce uključe u istraživanje o koroni

Broj sudionika je ograničen, a nužno je imati pozitivan nalaz na ovu bolest, koju je prebolio netko iz kućanstva u kojem pas živi
 Ilustracija, Bruno Konjevic/Cropix

Zagrebački Veterinarski fakultet pozvao je građane da se uključe u njihovo istraživanje o utjecaju boravka kućnih ljubimaca u kućanstvima s COVID-19 pozitivnim vlasnicima na njihovo zdravlje.

- Svakodnevni porast broja novooboljelih u Hrvatskoj ujedno prati i veća mogućnost infekcije kućnih ljubimaca SARS-CoV-2 virusom. Iako je dokazano da kućni ljubimci nisu izvor infekcije za svoje vlasnike, utjecaj infekcije SARS-CoV-2 virusom na zdravstveno stanje kućnih ljubimaca gotovo je potpuno nepoznat. Istovremeno, nedostatne znanstvene spoznaje izazivaju zabrinutost vlasnika i opće javnosti. Vlasnicima želimo ponuditi mogućnost kliničkog pregleda kućnih ljubimaca u cilju ustanovljavanja znakova infekcije dišnog sustava te testiranje kućnih ljubimaca na prisutnost SARS-CoV-2 protutijela - objasnili su u svojoj objavi.

Svi koji se uključe prolaze istu proceduru. Njihovi psi proći će klinički pregled, uzet će mu uzorke krvi te obriske sluznica, a snimit će ga i rendgenom. Da bi se sudjelovalo u istraživanju, vlasnik mora imati pozitivni nalaz na koronu nekog iz kućanstva u kojem živi pas, plavu knjižicu kojom dokazuje da je vlasnik ljubimca te ispuniti uputnik koji se može naći na njihovim stranicama.

- Kako je ova inicijativa financirana od strane Veterinarskog fakulteta, broj sudionika je ograničen. Za sudjelovanje se potrebno prethodno naručiti na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. uz dostavu ispunjenog obrasca - napisali su u objavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:07