LOŠA PRAKSA

Vijećnici odlučili: Svatko tko na području općine Legradu udomi psa dobit će za to 200 ili 300 eura

U Koprivnici su od ove mjere odustali jer su neki udomili životinju isključivo zbog novca kojeg su dobili

Ilustracija

 Oleksii Karamanov/Tetra Images/Profimedia

U Koprivnici, koja godišnje izdvaja 100 tisuća eura za zbrinjavanje pasa, shvatili su da poticaje za udomljavanje pasa pojedinci koriste kao izvor zarade, zato od 2021. godine sufinanciraju samo kastraciju i sterilizaciju, dok u nedalekom Legradu ograničuju broj naknada za pse.

Odluku o sufinanciranju udomljavanja pasa iz azila s područja općine Legrad nedavno su usvojili tamošnji vijećnici, svatko tko udomi psa koji se nalazi u azilu duže od tri godine dobit će naknadu od 300 eura, a za ostale 200 eura.

Naknada može biti isplaćena osobama s područja cijele Hrvatske koji udome legradskog psa. Ipak, da se udomljavanje životinja ne bi pretvorilo u izvor zarade usvojen je prijedlog da je moguća isplata naknade za najviše dva psa po domaćinstvu.

Da je takvo ograničavanje smisleno, pokazuje iskustvo Grada Koprivnice koji je 2021. godine, u dogovoru s udrugama za zaštitu životinja, u potpunosti prekinuo praksu isplaćivanja naknada za udomiteljstvo životinja.

Iz Grada pojašnjavaju da su imali slučajeve neadekvatnog držanja životinja, za koje su vlasnicima isplaćene naknade, stoga su novac radije usmjerili na besplatnu kastraciju i sterilizaciju pasa i mačaka.

Nažalost, Koprivnica i dalje ima problem sa zbrinjavanjem napuštenih pasa jer troškovi njihova smještaja u azil godišnje iznose nemalih 100.000 eura, rekao je Hini pročelnik Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo Tomislav Golubić.

Slično kao u Koprivnici razmišljaju u Đurđevcu, gdje potiču zbrinjavanje pasa isključivo sufinanciranjem čipiranja, sterilizacije i kastracije u 50-postotnom iznosu.

Križevci su se odlučili za isplatu naknade za udomljenog psa s njihova područja, za životinju koja je duže od tri godine u azilu može se dobiti 300 eura, a onu koja je u azilu kraće vrijeme 150 eura. Kako se udomljavanje ne bi zlorabilo, udomitelj može dobiti naknadu za samo jednog psa.

U Koprivničko-križevačkoj županiji još nekoliko općina vodi politiku isplate naknada za udomljavanje, smatrajući da će tako riješiti problem velikih troškova zbrinjavanja napuštenih životinja u azilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:18