UŽASNO

Vlasnica iz Krapine duže od četiri mjeseca ne želi liječiti svog psa. Ne može joj nitko ništa...

Ona tvrdi da ga je pregledao veterinar i da se zbog njegove dobi ništa ne može učiniti
Nesretni pas iz Krapine
 Print screen

Zadnja četiri mjeseca Nero živi grozno. On, doduše, ne zna za drugačije. Cijeli život ima svoj lanac i dvorište u kojem se nalazi. Iako su se stvari pogoršale zadnjih mjeseci, on strpljivo sve podnosi. Takvi su psi - podnose sve što im se dogodi, hrabro. Iako, Nero bi tako lako mogao živjeti bolje.

Ima tumor na anusu, već nekoliko mjeseci. U zadnje vrijeme počinje pokazivati da ga boli, kažu oni koji prolaze ispred njegova dvorišta i vide ga. Susjedi već mjesecima prijavljuju situaciju institucijama: najprije veterinarskoj inspekciji, potom i komunalnom redarstvu. Snima se video, a jedna žena vlasnici piše pismo ( u posjedu smo, zapravo, nekoliko njenih pisama u kojima vlasnicu moli da psu poboljša uvjete života, upozoravajući je i da krši zakon) i kaže da je u veterinarskoj stanici Krapina ostavila iznos od 700 kuna za psa. Zamolila je vlasnicu da taj novac iskoristi kako bi psu poboljšala stanje.

- Veterinar me zvao da uzmem novac nazad, jer vlasnica nije htjela primiti ta sredstva. Ostavila sam ih prvenstveno za tablete protiv bolova, no ona ih nije kupila. Tom psu i dalje želim pomoći - ne znam koje je točno stanje i što se može napraviti, no mislim da zaslužuje makar to da ne pati - istaknula je jedna od susjeda, koja nas je zamolila da ostane anonimna.

image
Zaključak inspekcije

Krajem prošle godine, Veterinarska inspekcija dobila je prijavu vezano za uvjete u kojima pas živi.

- U postupku na psu nisu zatečeni ožiljci, rane, ozljede ili drugi dokazi koji bi upućivali na zlostavljanje psa. Kliničkim pregledom na psu je u području analne regije utvrđena bezbolna tumorozna cirkularna izraslina koja ne ometa normalnu funkciju anusa. Kako je utvrđeno da navedena tvorba ne ometa normalnu funkciju mišljenjem veterinara predloženo je kovencionalno liječenje uzimajući u obzir da primjena kirurškog postupka uz uvođenje u anesteziju predstavlja potencijalni rizik za psa u odnosu na njegovu visoku dob - kažu inspektori, koji tvrde da su prošli mjesec bili u nadzoru i još uvijek imaju jednako mišljenje. Oni su zaključili kako tu ima posla za komunalne redare, jer se pas ne drži na način koji bi trebao, a uz to je neprestano vezan.

Komunalci su utvrdili kako psa njegova vlasnica drži u neadekvatnim uvjetima. Kućica je imala rupe na krovu, nije se moglo procijeniti može li se, zbog lanca kojim je vezan, skloniti u štagalj, kada je previše vruće ili previše hladno. Oni su utvrdili da ima ozljede na području anusa i naložili vlasnici da sve sredi. Opomenuli su je da, ako to ne učini, kaznit će se s 500 kuna. Krov kućice mu je popravila. To je, kažu nam susjedi, jedino.

- To su gluposti, liječila sam ga. Bio je veterinar, rekao je da je to tumor. No, on ima 12 godina i riskantno je liječiti ga. Ne boli ga ništa jer vidim da normalno jede i skače od sreće kad me vidi. Da nešto nije u redu, vidjela bih to. Ne znam oko čega se tu stvorio problem. Pa ima jesti i piti, ima i kućicu - rekla nam je, ponešto zbunjeno, Nerova vlasnica Katica.

Dodala je kako je i prije njega imala pse, a svi oni su umirali od starosti. Činjenica da je Nero doživio ove godine govori joj da se dobro brine o njemu.

- Nisam nikog zlostavljala, jer da jesam, on mi se ne bi veselio kad me vidi. On je pas čuvar, a ja se dobro brinem o njemu. Veterinar je rekao da je to tumor, ali tko zna, može biti i nešto drugo. Kako god, nadam se da će Nero dugo živjeti - kaže njegova vlasnica.

image
Zaključak komunalnog redara

Veterinara Branimira Rebselja pitali smo da li to što se pas raduje vlasniku znači da je sretan što ga vidi. Odgovor je jasan: ne. Ponekad pas uopće nije sretan, nego adrenalin radi svoje. Poznati su slučajevi kada su psi bili ozbiljno zlostavljali, ali bi svejedno dobro reagirali kada bi im vlasnik zlostavljač donio hranu. To što on maše repom ne znači da je sretan.

- Pas koji je na lancu cijeli život je zlostavljan. To je savršeno jasno. On ne zna ništa bolje, no to ne znači da mu je lijepo. Pas jednostavno nije za lanac - smatra Rebselj.

Ovdje možete pogledati video, ali napominjemo da nije za one slabog želudca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2022 17:38