ZA LISICE

Vlasnici, oprez! Počinje oralna vakcinacija, pazite da vam pas ne pojede ‘keksić‘ s cjepivom

Nisu otrovni, no druge životinje mogu imati probavnih poteškoća ako pojedu ove mamce
 Ronald Rampsch/Alamy/Alamy/Profimedia

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede obavještava javnost da 15. listopada godine započinje s provedbom jesenske akcije oralne vakcinacije lisica na području Republike Hrvatske, piše Veterina portal.

Vakcinalni mamci koji se koriste za cijepljenje lisica nisu štetni i opasni za zdravlje ljudi i domaćih životinja ukoliko se sa njima pravilno postupa. Cjepivo je testirano na primatima, psima, mačkama i drugim životinjama i dokazana je njegova neškodljivost.

Mamci za oralnu vakcinaciju lisica nisu namijenjeni cijepljenju pasa, mačaka ili drugih domaćih životinja protiv bjesnoće. Kućni ljubimci cijepe se u veterinarskim organizacijama u skladu sa Naredbom o mjerama zaštite životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2021. godini. Konzumiranje većeg broja mamaka može uzrokovati probavne poremećaje kod ljubimca, ali ne predstavlja dugoročnu opasnost za njihovo zdravlje.

Zbog toga se vlasnicima kućnih ljubimaca savjetuje da pripaze kako njihovi krznati članovi obitelji ne bi pojeli neki od 'keksića' namijenjenih lisicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:22