HOROR

Vlasnik otrovanog psa: ‘Našao sam 15-16 hrenovki punih otrova nedaleko od kuće!‘

U ovom slučaju ili nekim drugima, gdje se s namjerom truju životinje, radi se o kaznenom djelu

Ilustracija

 David Troy/Alamy/Alamy/Profimedia

- Cijelu noć i dan pokušavao sam spasiti svog balkanskog goniča, ali nisam uspio.

Molim vas, napišite nešto o tome, kako bi netko stao na kraj osobama koje bacaju hrenovke pune otrova po Stiljima i okolnim brdima - tim riječima javio nam se Joze Tolj Pajo iz vrgorskog sela Stilja, koji je sate i sate proveo uz svog psa.

- Imao je četiri mjeseca, a djeca su mi bila posebno vezana za njega. Vidio sam odmah da nešto nije u redu, došao je do mene lelujajući, potpuno dezorijentiran, počeo je bacati pjenu na usta, piše Slobodna Dalmacija.

Tada sam shvatio da je otrovan, odnosno da je pojeo neki otrov. Počeo sam mu davati slane vode, ugljena… ne bi li izbacio taj otrov iz sebe. No, nakon sati mučenja nisam ga uspio spasiti.

To su bile užasne muke za psa, ali i za mene i djecu koja su gledali njegovu borbu za život - svjedoči tužni vlasnik, koji se odmah dao u potragu za tvarima kojima bi pas mogao biti otrovan.

- Našao sam 15-16 hrenovki punih otrova nedaleko od kuće, zamislite što vam se mora dogoditi u glavi da krenete po selu bacati hranu punu otrova. Je li to moglo neko dijete uzeti u ruku, staviti u usta?

No, moj pas nije prva žrtva u Stiljima, prije tjedan dana na isti način otrovan je i susjedov posavski gonič, star godinu dana. Zato pozivam sve sluŽbe da netko ovome stane u kraj.

Slučaj smo prijavili i policiji, nadam se da će pronaći počinitelja - zaključuje naš sugovornik.

Kontaktirali smo i vrgorskog veterinara Ivu Ajdukovića koji, kako kaže, godišnje ima desetak sličnih slučajeva.

- U ovom slučaju ili nekim drugima, gdje se s namjerom truju životinje, radi se o kaznenom djelu. Na području Vrgorca bude godišnje oko deset trovanja pasa, a od toga njih šest-sedam to ne preživi dok dođu do mene kako bi im dao protuotrov.

Za prvu ruku najbolje mu je dati slane vode, da on izbaci taj otrov dok mu nije ušao skroz u krvotok. U proljeće kad krenu radovi u poljima, posebno je izraženo trovanje mačaka. Uglavnom riječ je o tvarima koje se već desetak godinane mogu kupiti u Hrvatskoj, ali može u Bosni i Hercegovini. Imamo zabilježenu i upotrebu pužomora - otkriva Ajduković, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2023 06:41