Ukrajina

Voditelji parkova i ZOO vrtova: Tisuće životinja mogle bi umrijeti od gladi, hladnoće i stresa

Neke od njih, među kojima su jeleni, vukovi, sobovi i ptice, puštene su nazad u divljinu

This picture taken on March 22, 2022, shows a polar bear in an enclosure at the Mykolaiv zoo, southern Ukraine. (Photo by BULENT KILIC/AFP)

 Bulent Kilic

Voditelji ukrajinskih ekoparkova, zooloških vrtova i prihvatilišta za životinje izražavaju bojazan da bi, zbog posljedica invazije na Ukrajinu, tisuće životinja mogle uginuti od posljedica gladi, hladnoće i stresa.


Vitalij Ilčenko, voditelj ekoparka koji se nalazi blizu drugoga po veličini ukrajinskog grada Harkiva, kazao je da su dio parka zauzele ruske vojne snage i da je troje zaposlenika ubijeno dok su pokušavali životinjama dopremiti hranu.


Kazao je i da su odlučili pustiti jelene, losove, crvene vukove i neke ptice ne bi li im na taj način omogućili preživljavanje na slobodi.
No Ilčenko kaže kako strahuje da bi lavovi i tigrovi iz ekoparka, među kojima je i njegova zvjezdana atrakcija, lav Simba, mogli umrijeti od gladi.

I osoblje zoološkog vrta u središtu Harkiva ulaže maksimalne napore da bi životinje bile site i da bi im bilo toplo u nastambama.


"Naši majmuni trebaju voće i povrće, a naši grabežljivci trebaju meso, a slično je i s ostalim životinjama", rekla je BBC-ju Karina Detiuk, zamjenica ravnatelja zoološkog vrta.


"Činimo nemoguće nastojeći ih sve održati na životu. Naši vukovi zavijaju gore od sirena za zračni napad i to nam para srca."


Natalija Popova, koja vodi sklonište za divlje životinje nedaleko od glavne međunarodne zračne luke u Kijevu, kazala je da su životinje pod tolikim stresom zbog buke od ruskog granatiranja da su se mnoge počele ozljeđivati u svojim kavezima.


"Jedna je lavica ozlijedila šapu i više ne može na nju stati, a mlada se srna zabila u zid i pritom je uginula jer je smrtno ozlijedila vrat", rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:18