TAKO MALENI

Vrapčići su se okupili i vijećaju kako preživjeti zimu... Hajdemo im u tome pomoći!

Mnogo je načina na koji ovim ljupkim životinjicama možemo olakšati ove hladne dane
 Srdjan Vrancic/Cropix

Zima koja je pred nama većini životinja znači razdoblje kada je hrane sve manje, pa im je teško preživjeti. Posebno je teško gradskim pticama: one su navikle na određenu količinu hrane koja ostaje iza ljudi, a kako smo se svi zbog pandemije povukli u domove, i hrane je daleko manje.

Zato su nas fotografije simpatičnih vrabaca, koje je naš Srđan Vrančić snimio u zagrebačkom parku Maksimir, ponukale da skrenemo pozornost na naše pernate sugrađane. Vrapci, golubovi, vrane... Pred svima njima je teška zima, a mi je barem malo možemo olakšati.

U trgovinama se mogu kupiti lojne kugle, koje se objese na hranu, ili sjemenke. Cijene zaista nisu visoke: kugle koštaju desetak kuna, a ako si date truda, moguće je po toj cijeni kupiti i veliko pakiranje raznih sjemenki za prehranu divljih ptica.

Naravno, uvijek možemo dati kruh. Premda je on najgora hrana za ptice, bolje da pojedu njega, nego ništa. No stručnjaci upozoravaju da je kruh najsigurnije davati samo kad se dobro osušio i kad ga smrvimo. Nipošto ne smije biti mokar, jer to nekim pticama može biti fatalno.

image
Srdjan Vrancic/Cropix
image
Srdjan Vrancic/Cropix
image
Srdjan Vrancic/Cropix
image
Srdjan Vrancic/Cropix
image
Srdjan Vrancic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 20:25