MONACHUS MONACHUS

Vratio se ‘morski čovik‘: Sredozemna medvjedica snimljena na krajnjem jugu Jadrana

Medvjedica je uočena tijekom hranjenja u Nacionalnom parku Karaburun-Sazan u Albaniji

Sredozemna medvjedica

 Facebook/Spearfishing Albania Team

Sredozemna medvjedica viđena je na samom jugu Jadranskog mora, točnije kod Otrantskih vrata uz albansku obalu, piše portal Morski.hr.

Jedan primjerak ove rijetke životinje snimljen je tijekom hranjenja u Nacionalnom parku Karaburun-Sazan.

– Pozdravljamo vas ovom snimkom sredozemne medvjedice iz Nacionalnog morskog parka Karaburun - Sazan, dijela zaštićenih područja okruga Vlora - napisali su iz Nacionalnog parka.

Krajem prosinca prošle godine na istom je području jednu sredozemnu medvjedicu snimio i Spearfishing Albania Team.

Sredozemna medvjedica, 'morski čovik' ili na latinskom Monachus monachus kritično je ugrožena životinja te se smatra da je od ove vrste preostalo manje od 700 jedinki zbog čega je na Crvenoj listi vrsta u Albaniji i na Crvenom popisu IUCN-a, navode iz Parka Karaburun-Sazan

Kako smo već pisali, prije nekoliko mjeseci sredozemna je medvjedica uočena i u hrvatskom dijelu Jadrana, točnije kod Paških vrata na spoju Paške uvale i Velebitskog kanala te na području Punte sv. Nikole. Ovakvi susreti iznimno su važni jer se dugo smatralo da je sredozemna medvjedica izumrla na području čitavog Jadranskog mora.

Sredozemna medvjedica je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode, a prema Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama, novčana kazna za ubijanje sredozemne medvjedice iznosi 100 000 kuna. Sredozemna medvjedica je jedan od najugroženijih morskih sisavaca te vjerojatno najrjeđi tuljan na svijetu, piše Morski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:42