ODLUKA SAVEZA

Zabranjen izvoz mačaka iz Rusije, a tamošnji uzgajivači ne smiju na natjecanja

Moguće je da će se rok produžiti, ovisno o tome kako se situacija bude razvijala

Ruska plava mačka

 Natalya Onishchenko/Alamy/Profimedia

Svi su se uključili u bojkot Rusije, pa tako i vlasnici mačaka. Onima koji dolaze iz Rusije više nije dozvoljeno sudjelovati na izložbama nigdje u svijetu (osim u svojoj zemlji), a nije više dozvoljen ni uvoz mačaka iz te zemlje. Riječ je o mjeri koju je donijela vodeća svjetska organizacija ljubitelja mačaka FiFe (Fédération Internationale Féline), a ona je stupila na snagu 1. ožujka i trajat će do zadnjeg dana svibnja. Nakon toga će biti odlučeno hoće li se produživati ili ne, ovisno o razvoju situacije.

- To je zaista presedan u ovoj organizaciji, jer je riječ o posve apolitičnom udruženju. Osim odluke da nema izlagača iz izvoza, odlučili su da će se dio njihovih prihoda dati članovima iz Ukrajine i njihovim mačkama, kako bi im se pomoglo u ovoj teškoj situaciji. Na svu sreću, sve mačke koje su trebale doći u našu zemlju stigle su prije 1. ožujka, a sve ostale narudžbe su stopirane do daljnjega - potvrdila nam je Amelija Leopoldović, tajnica Saveza felinoloških društava Hrvatske, koji je član FIFe.

To znači da trenutno barem do 31. svibnja u našu zemlju nije moguće uvesti mačku iz Rusije.

- Šokirani smo činjenicom da je ruska vojska napala Ukrajinu i počela rat. Mnogi su nevini ljudi poginuli, mnogi su ranjeni, a stotine i tisuće Ukrajinaca je prisiljeno ostaviti svoje domove i pobjeći kako bi spasilo svoje živote. Svi smo svjedoci kaosa i razaranja koje je donio ovaj čin agresije. Povrh svega toga, ljubitelji mačaka u Ukrajini daju sve od sebe kako bi se brinuli za svoje mačke i druge životinje u ovim okolnostima. Sretni smo što naši članovi pomažu tamošnjim prijateljima uzgajivačima - stoji na službenim stranicama FiFe.

Nisu oni jedini. Neke druge organizacije, poput Cat Fanciers’ Association, nisu poduzele ovako radikalne mjere, ali su otkazale izložbe. Oni su trebali imati jednu 6. ožujka u Moskvi, no odlučili su da se neće održati. Australian Cat Federation objavio je kako prikupljaju donacije za uzgajivače i ljubitelje mačaka u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:20