JADNA ELIZABETA

Zaštićena ptica nastradala u Tunisu: Čim je nestao signal s njene ogrlice, svi su se zabrinuli

- Beti, živiš u našim srcima, poručili su iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore

Ćelavi ibis, ilustracija

 Gabbro/Alamy/Alamy/Profimedia

Svaki je ćelavi ibis na ovom svijetu dragocjen - tih neobičnih ptica ima jako malo, poduzimaju se nadljudski napori da ih se spasi i zato se svako skretanje s rute koju ovi pernati stvorovi poduzmu promatra s oprezom. S razlogom - sjetimo se samo ženke ibisa zvane Gipsy koja je došla u našu zemlju, ali iz nje nije izašla. Preminula je u dolini Neretve, a službena verzija glasi kako za to nisu odgovorni ljudi.

Ovih dana stigla je tužna vijest iz Tunisa, gdje je nastradala ženka imena Elizabeta, objavili su iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore.

- Ova jedinka ibisa je označena satelitskim odašiljačem 2022. godine. Kao i Plevica koristila je tok Morače za ishranu i krenula identičnom rutom za Afriku. Nažalost, njen put završava u Tunisu. Kada smo izgubili signal kontaktirali smo kolege iz Tunisa (BLI Tunis) koji su pošli na lokaciju odakle smo dobili posljednji signal njenog odašiljača. Oni su nam javili da je Elizabeta stradala. U blizini su se nalazili električni stupovi, pa se pretpostavlja da je bila žrtva elektrokucije ili kolizije s dalekovodima. Beti, živiš u našim srcima - poručili su iz centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:12