POČINJE

Zbog žaba na cesti uz prometnice postavljene zaštitne ograde, koje će im spasiti živote

Volonterska akcija spašavanja vodozemaca organizira se od 2013. godine u Općini Nedelišće

Volonteri akcije Žabe na cesti

 Javna ustanova Međimurska priroda

Uz prometnice u Selnici i kod retencije Dragoslavec/Križopotje u subotu 2. ožujka postavljene su zaštitne ograde kako bi zaštile žabe od stradavanja na prometnicama tijekom njihove proljetne migracije prema vodenim staništima. Dio je to volonterske akcije Žabe na cesti u organizaciji Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. U postavljanju ograde sudjelovalo je više od stotinu volontera, a sveukupno će u akciji tijekom ožujka i travnja u prenošenju vodozemaca preko prometnica sudjelovati njih tristotinjak.

Uz djelatnike Međimurske prirode u volonterskoj akciji sudjelovali su učenici Srednje Škole Čakovec, Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, OŠ Selnica, PŠ Zebanec, PŠ Sivica, OŠ Gornji Mihaljevec te predstavnici Zajednice škola Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav na području Međimurske županije (OŠ Mursko Središće, OŠ Hodošan i OŠ Orehovica) te djelatnici Općine Selnica i drugi brojni volonteri.

- Međimurska priroda zahvaljuje svim volonterima na sudjelovanju. Posebna zahvala ide Općini Selnica za značajnu potporu akciji te načelniku Ervinu Vičeviću, koji je osobno volontirao na akciji i pozdravio sudionike - poručili su iz Javne ustanove.

Volonterska akcija spašavanja vodozemaca organizira se od 2013. godine u Općini Nedelišće (lokacija Črečan), od 2014. godine u Općini Selnica (naselje Selnica), od 2021. godine u Općini Gornji Mihaljevec (retencija Križopotje/Dragoslavec) te od 2023. godine u Općini Mala Subotica (naselje Palovec). Zaštitne ograde uz prometnice u Črečanu i Palovcu postavili su djelatnici Međimurske prirode uz potporu Ekološke udruge Platana u petak 23. veljače. Međimurska priroda upućuje apel vozačima za dodatni oprez tijekom ožujka i travnja na navedenim lokacijama kako bi volonteri bili što sigurniji u provedbi volonterske akcije Žabe na cesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:03