INICIJATIVA

‘Želimo da se urbano pčelarstvo omogući na području cijelog grada, a ne samo na periferiji‘

Prijedlog će uputiti u Gradsku skupštinu, koja će o njemu raspravljati na svojoj idućoj sjednici
 Darko Tomas/Cropix

Inicijativu za poticanje i regulaciju urbanog pčelarstva u Zagrebu pokrenuli su Hrvatska udruga pčelara Pčelinjak i Renato Petek, zastupnik u Gradskoj skupštini. Prijedlog će uputiti skupštini, koja će o njemu raspravljati na svojoj sljedećoj sjednici, nakon čega ćemo doznati hoće li ovi vrijedni oprašivači dobiti domove i u samom središtu glavnog grada.

- Cilj je pokrenuti promjene odluke o načinu držanja pčela u gradu Zagrebu, kako bi se urbano pčelarstvo omogućilo na području cijelog grada, a ne samo na njegovoj periferiji, kako je to sada slučaj. Pčele su svuda oko nas, one ne poznaju granice gradskih četvrti i gdje mogu graditi zajednice, a gdje ne, piše Ekovjesnik.

Želimo urediti ovo pitanje jer suživot s pčelama u našem gradu već postoji, ali bez jasnih pravila o njihovom držanju. Službe za uklanjanje rojeva pčela zbog toga imaju puno posla, a građani nemaju informaciju gdje se one nalaze - pojasnio je Renato Petek.

Inicijativu je u ime Hrvatske udruge pčelara Pčelinjak predstavio njen predsjednik Dražen Jerman. Udruga je izradila i na svojim mrežnim stranicama objavila kartu rojenja pčela u Zagrebu s podacima o lokacijama na kojima su do sada prijavljeni rojevi te na kojima su se naselile zajednice pčela.

- Samo u užem središtu Zagreba obitava oko 500 pčelinjih zajednica, a pronalazimo ih u dimnjacima, ventilacijskim otvorima, međustropnim konstrukcijama pa čak i u semaforima - rekao je predsjednik HUP Pčelinjak Dražen Jerman i dodao kako Grad Zagreb jedini u Europi ima organiziranu službu pčelarskih udruga koje uklanjaju rojeve pčela kada zaprijete sigurnosti ljudi.

- Ove smo godine napravili interaktivnu kartu u koju unosimo podatke s kojih mjesta skidamo rojeve pčela, dok smo na drugoj karti obilježili lokacije uočenih pčelinjih zajednica. To je vrlo važno za osobe koje su alergične na ubod pčele, koji u vrijeme rojenja pčela mogu znati gdje ih mogu očekivati tako i biti na oprezu. Upravo iz tog razloga, reguliranjem smještaja zajednica riješilo bi se i sigurnosno pitanje za takve osobe - dodao je Jerman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:01